Erasmus MC


10-11-2005: Uitzicht op beter effect behandeling van prostaatkanker

De resistentie van prostaatkankercellen tegen chemotherapie is in de toekomst waarschijnlijk op te heffen door de kankercellen gevoeliger te maken voor de chemotherapie. Deze gevoeligheidsstrategie kan het effect van de behandeling van prostaatkanker met chemotherapie sterk verbeteren. Jérôme van Brussel, nu werkzaam bij de afdeling Chirurgie van het Erasmus MC, concludeert dit in zijn proefschrift 'Multidrug resistentie in prostaatkanker', waarop hij op 16 november promoveert.

Patiënten met uitgezaaide prostaatkanker kunnen hormonaal worden behandeld om verder voortschrijden van de ziekte af te remmen. Veelvuldig wordt na falen van hormonale behandeling chemotherapie toegediend. Prostaatkankercellen blijken hiervoor echter resistent te zijn. Volgens Van Brussel wordt dit veroorzaakt door het 'Multidrug Resistentie (MDR) fenomeen'.

Van Brussel onderzocht de aanwezigheid van factoren die MDR veroorzaken in modellen voor prostaatkanker en in prostaatweefsel dat bij patiënten in diverse stadia van de ziekteprogressie verwijderd was. Hij vond meerdere eiwitten die wellicht MDR veroorzaken, waaronder het transport eiwit MRP1, dat chemotherapie uit de prostaatkankercel pompt. Vervolgens onderzocht Van Brussel de mogelijkheid om met modulatoren (producten die aangrijpen op een MDR factor en daarmee de resistentie tegen chemotherapie verlagen) de effectiviteit van chemotherapie te verhogen. Hierbij werd gevonden dat MDR werd veroorzaakt door onder andere het eiwit MRP1. De modulator MK-571, die het transport van chemotherapie door MRP1 blokkeert, bleek de prostaatkankercellen effectief gevoeliger te kunnen maken voor chemotherapie, zowel in celkweek- als in diermodellen.