Opening fototentoonstelling 'School, de beste werkplaats'

Fnv

Meer dan honderdduizend handtekeningen gaan op woensdag 16 november naar minister Agnes van Ardenne van ontwikkelingssamenwerking. De overhandiging in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam is tevens opening van de tentoonstelling 'School, de beste werkplaats' over kinderarbeid in Marokko.

Handtekeningenactie en expositie maken deel uit van de campagne STOP Kinderarbeid. De campagne roept de politiek op om ook een steentje bij te dragen aan de bestrijding van álle vormen van kinderarbeid. Alleen dan heeft elk kind de kans om naar school te gaan.

De foto's van Merel Maissan laten zien dat het heel goed mogelijk is om de oorzaken van kinderarbeid aan te pakken. In Marokko fotografeerde zij kinderen die dankzij samenwerkende onderwijsbonden toch in de schoolbanken zitten. Op 16 november zal de Marokkaanse vakbondsman Ahmed Bouziane zijn ervaringen delen. Verder vertelt Shantha Sinha, voorzitter MV Foundation in India, over de successen van haar project.

De partners van 'STOP Kinderarbeid' vinden dat Nederland zich bij de hulp aan onderwijs in ontwikkelingslanden te weinig richt op de integratie van werkende kinderen in het gewone dagonderwijs. Nog te vaak wordt kinderarbeid gezien als noodzakelijke bijdrage aan het gezinsinkomen. En krijgen kinderen alleen een avondklasje aangeboden. Ook is er te weinig aandacht voor andere oorzaken als discriminatie en de ingewikkelde papierwinkel die kinderen van analfabete ouders van school houdt.

De campagne is een gezamenlijk initiatief van Hivos, FNV Mondiaal, de Algemene Onderwijsbond en de Landelijke India Werkgroep. Op Europees niveau werken zij samen met organisaties in Duitsland en Ierland. Ook daar ontvangen de ministers van ontwikkelingssamenwerking tienduizenden handtekeningen tegen kinderarbeid. De verzameling uit de drie landen wordt op 22 november in Brussel aangeboden aan Europees Commissaris Louis Michel.

Wat Overhandiging handtekeningen en opening tentoonstelling Wie STOP Kinderarbeid - School, de beste werkplaats
Waar Nationaal Onderwijsmuseum Rotterdam, Nieuwemarkt 1a Tijdstip 14.00 tot 16.00 uur




FNV