Leren Ondernemen moet ondernemersgeest aanwakkeren


De website Leren Ondernemen is 14 november gelanceerd door staatssecretarissen van Gennip (EZ) en Mark Rutte (OCW). De site is onderdeel van het gelijknamige partnership dat het ondernemerschap onder scholieren en studenten moet stimuleren.


Slechts twintig procent van de startende ondernemers in ons land geeft aan via het onderwijs goed voorbereid te zijn op het ondernemerschap. Dit moet veranderen, zo vindt het kabinet. Scholieren en studenten moeten al in de schoolbanken ondernemerscompetenties ontwikkelen door middel van lesprogramma's en stages.


Om de vaardigheden en het bewustzijn ten aanzien van het ondernemerschap bij onderwijsinstellingen te vergroten en de aansluiting tussen onderwijs en het starten van een onderneming te verbeteren, liep van 2000 tot 2002 de subsidieregeling Ondernemerschap en Onderwijs (O&O). De 130 projecten die met de subsidie zijn uitgevoerd zijn terug te vinden op de website Leren Ondernemen. Een aantal van de projecten worden als goede voorbeelden uitgelicht.


Matchingtool

Tijdens de presentatie van Leren Ondernemen legden betrokken ondernemers, studenten en docenten uit wat het partnership inhoudt. Zo is er onder meer het onderdeel Ondernemer voor de Klas, waarbij een ondernemer een gastles komt geven op school. De matchingtool koppelt docenten, ondernemers, maar ook studenten aan elkaar voor een ondernemersopdracht.


Alle soorten scholen en universiteiten kunnen meedoen aan Leren Ondernemen en komen zo in aanmerking voor een speciaal vignet Leren Ondernemen. Het vignet laat ziet dat de onderwijsinstelling ondernemerschap bij de studenten en scholieren actief stimuleert. De leukste initiatieven -van basisscholen tot en met universiteiten ongeacht de studierichting, kunnen meedingen naar de Leren Ondernemen Prijs. Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden.


Mail de webredactie


15-11-2005 | Ministerie van Economische Zaken |