Gemeente Beuningen


Gladheidbestrijding 2005-2006

De gemeente heeft als taak de gladheid te bestrijden. Maar ook als inwoner van Beuningen bent u soms verplicht maatregelen te nemen. De gemeente moet zich inspannen om de gladheid te bestrijden, maar hoeft er niet voor te zorgen dat de wegen altijd begaanbaar zijn. Aan een weg die door nachtvorst, sneeuwval of ijzel glad is geworden, kunnen niet dezelfde eisen worden gesteld als in de zomer. Weggebruikers moeten bij winterse omstandigheden extra goed opletten in het verkeer. Bij zware ijzel kunt u zich zelfs beter helemaal niet op de weg begeven.

Taken gemeente
De gemeente moet de wegen binnen een redelijke tijd weer begaanbaar maken. Als eerste maakt de gemeente de uitvalswegen, belangrijke doorgaande wegen, busroutes en bushalten vrij van sneeuw en ijs. Daarna worden wijkontsluitingswegen en rijwielpaden onder handen genomen. Indien noodzakelijk worden alle wegen buiten de bebouwde kom, inclusief de gehele Waalbanddijk gestrooid. Overige wegen en straten en pleinen, bereikbaar voor het verkeer, worden op afroep van de politie, bestuurders, eigen waarnemingen en/of gerichte klachten van derden vrijgemaakt van ijs en sneeuw.
Natuurlijk is bovenstaande geen complete weergave van het gladheid bestrijdingsprogramma. Indien u interesse heeft in het gladheid bestrijdingsprogramma dan kunt u deze inzien in de hal van het gemeentehuis.

In de Algemene Plaatselijke Verordening paragraaf 6 zijn ook regels opgenomen die betrekking hebben op de taken van de inwoners. Zo is het verboden bij vorst of dreigende vorst water op de weg te werpen, uit te storten of te laten lopen. Tevens vermeld het Wetboek van Strafrecht dat een bewoner die iets werpt of uitgiet uit een gebouw, op zodanige wijze dat door of ten gevolge daarvan iemand die van de openbare weg gebruikt maakt nadeel kan ondervinden, met een geldboete van de eerste categorie kan worden bestraft. De Wegenverkeerswet geeft aan dat het een ieder verboden is zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

De gemeente probeert u zoveel mogelijk behulpzaam te zijn bij de gladheidbestrijding en heeft daarom op verschillende plaatsen in de gemeente bakken met strooizout neergezet. Als u ontdekt dat een zoutbak leeg is, dan kunt u dat doorgeven aan de gemeente via de Gemeentelijke Servicelijn 024-6780876.