Gemeente Beuningen


Ruim derde van Gelderse verkeersslachtoffers valt op 80km-wegen

Ruim een derde van de Gelderse verkeersslachtoffers valt op 80km-wegen. Snelheid en gevaarlijk inhalen zijn de voornaamste oorzaak.

Te hard: levensgevaarlijk
Snelheid is bij ongeveer 30% van alle verkeersongevallen (mede) de oorzaak. Eén kilometer harder rijden betekent al 3% meer kans op een ongeval, en zelfs 5% meer kans op een dodelijk ongeval. Bij 90km/u is de remweg van een auto ruim 12 meter langer dan bij 80km/u; dat is zo'n twee-en-een-halve auto lang. Te hard rijden is veel gevaarlijker dan de meeste mensen denken.

80km-wegen: snelheidsverschillen
Ondanks het gevaar van snelheid zijn niet autosnelwegen maar 80km-wegen verreweg de gevaarlijkste wegen die er zijn. Dat komt door de grote snelheidsverschillen tussen de voertuigen op 80km-wegen. Niet alleen tussen kalme rijders en gehaaste vertegenwoordigers, maar ook tussen personenwagens en trekkers, en soms ook fietsers.

Inhalen
Het gaat op 80km-wegen bovendien niet alleen om snelheidsverschillen tussen verkeer dat dezelfde kant op rijdt - het gaat ook om tegenliggers. Als twee tegenliggers elk 80km rijden en ze botsen frontaal op elkaar, betekent dat een botsing met 160km/u! Dit soort botsingen komt vaak voor op 80km-wegen, namelijk bij foute inhaalmanoeuvres. Oorzaken: haast, niet goed uitgekeken, ingehaald vlak voor een bocht... en daar is die frontale botsing met minstens 160km/u.

Controles
Niet voor niets controleert de politie dus op 80km-wegen op snelheid en gevaarlijk inhalen. Dat heeft al vele mensenlevens gespaard.