Gemeente Zwolle

Zwolle wint prestigieuze prijs dankzij Fries

De Gemeente Zwolle heeft de prestigieuze landelijke EVC Prijs 2005 gewonnen. Dat is de prijs voor het uitblinken op het gebied van personeelsontwikkeling. De prijs bestaat uit 2500 euro en een kunstwerk. Deze prijs is uitgereikt tijdens het congres 'EVC uit de kast' in congrescentrum de Eenhoorn in Amersfoort. EVC staat voor erkenning van verworven competenties. De sleutel voor het Zwolse succes is FRIES. Dit is de afkorting voor flexibel, resultaatgericht, innovatief, extern georiënteerd en samenwerkingsgericht.

'De medewerkers in het veld zijn de grote winnaars', is de kersverse reactie van verantwoordelijk wethouder Gerard van Dooremolen. 'Zij hebben de tijd en de inspiratie gevonden om dit resultaat te behalen. De toekenning van deze prijs is een bevestiging dat de gemeentelijke organisatie hard een succesvol werkt aan haar imago en cultuur'.

De circa 1100 werknemers van de gemeente Zwolle worden FRIES: flexibel, resultaatgericht, innovatief, extern georiënteerd en samenwerkingsgericht. De 700 functiebeschrijvingen worden via EVC vervangen door competentieprofielen met zes gewenste kerncompetenties. Men is begonnen met een proef met de 90 uitvoerende gemeentemedewerkers, waarvan inmiddels 63 hun diploma groen & woonomgeving behaalden. Daarin was aandacht voor o.a. communicatie, gastheerschap, plannen, veilig werken langs de weg en pc-gebruik.
'Dankzij EVC is de stemming binnen de afdeling veranderd, mensen gaan positiever en met meer respect met elkaar om', aldus hoofd Uitvoering Jan van der Weerd.'

Werkervaring
EVC staat voor erkenning van verworven competenties. Het is een in veel branches gebruikte methodiek voor na- en bijscholing van personeel, die gebruik maakt van certificeren en diplomeren van werkervaring. Door EVC kunnen bedrijfsopleidingen korter en goedkoper en wordt de in- en doorstroom van medewerkers in organisaties sterk bevorderd. Het gebruik van EVC is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Duizenden medewerkers in de bouw, metaal, textielindustrie, zorg & welzijn en overheid zijn in het afgelopen jaar met EVC aan de slag gegaan. Zij hebben een (deel)diploma gehaald dankzij hun werkervaring.

Succesvol
De EVC Prijs wordt uitgereikt aan degene die EVC dit jaar het meest succesvol heeft ingevoerd. Over toekenning van de prijs beslist een deskundige jury van vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, de Onderwijsraad, NOC/NSF, de winnaar van 2004 en het Kenniscentrum EVC. De prijs is uitgereikt door de voorzitter van de HBO Raad, de heer Doekle Terpstra.
Behalve gemeente Zwolle waren staalbedrijf CORUS en de Brancheorganisatie voor Aardappelen Groente & Fruit genomineerd voor de prijs.