Gemeente Zwolle

Gemeente, KPN en Essent samen in Breedband Zwolle: Zwolle bekrachtigt overeenkomst

Het partnerschap tussen Gemeente Zwolle, Essent en KPN is vandaag, 15 november 2005, officieel bekrachtigd. Dit partnership draagt de naam BreedBand Zwolle. De ondertekening vond plaats tijdens de beurs Ondernemersdagen Zwolle 2005. De samenwerking houdt in, dat de breedbandnetwerken van KPN en Essent worden gekoppeld aan de digitale 'marktplaats' van Zwolle. Deze 'marktplaats' is een technische ruimte waar apparatuur staat opgesteld die al het dataverkeer regelt. Verschillende lokale glasvezelnetwerken (commerciële, publieke of particuliere netwerken) kunnen op deze marktplaats aangesloten worden. Daarnaast is deze marktplaats door middel van een glasvezelkabel verbonden met andere marktplaatsen in het land. Bedrijven en instellingen in Zwolle kunnen nu tegen relatief lage prijzen (vanaf ¤ 275 per maand) hoogwaardige en supersnelle verbindingen (100 Mb per seconde) krijgen op basis van glasvezeltechnologie. Er zijn inmiddels tientallen aanvragen voor een aansluiting ontvangen naast de 30 aansluitingen die al in gebruik zijn.

Zwolle heeft hoge verwachtingen van het samenwerkingsverband met KPN en Essent. De gemeente voorziet de komende jaren een toenemend aantal aansluitingen en een opbloei van lokale bedrijven die nieuwe (breedband)diensten ontwikkelen en aanbieden. Deze samenwerking tussen partijen is gebaseerd op het zogenoemde 'open marktplaats model' dat de basis is voor het 'MasterPlan versnelling breedband Oost-Nederland'. Breedband is een landelijke ontwikkeling, andere steden zoals Amersfoort en Deventer zijn Zwolle al voorgegaan in dit concept.

De overeenkomst met KPN en Essent heeft een contractduur van 5 jaren en voorziet, naast de verwezenlijking van de glasvezel aansluitingen en de marktplaats, ook in de leveringsvoorwaarden, promotionele activiteiten (waaronder de website), aansluitingen voor dienstenaanbieders, toetreding voor nieuwe infrastructuuraanbieders, leveringsgebied en kwaliteit van de aansluiting.

Essent
Essent Kabelcom heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de aanleg van stedelijke glasvezelnetwerken. Daardoor is op driehonderd meter van elke voordeur en op vierhonderd meter van elk bedrijfsgebouw glasvezel beschikbaar. Hierdoor kunnen bedrijven en instellingen in Zwolle relatief eenvoudig een aansluiting krijgen op het netwerk. Afnemen van de diensten waaronder datacommunicatie, telefonie, internet en radio- en televisiesignalen is daardoor mogelijk.

KPN
Het KPN breedband netwerk is landelijk dekkend en KPN investeert continu in de uitbreiding van dit netwerk. KPN ziet de deelname aan BreedbandZwolle als een goede mogelijkheid om meer klanten in Zwolle aan te sluiten op deze breedbandige infrastructuur. Klanten kunnen via een BreedbandZwolle aansluiting gebruik maken van het uitgebreide en kwalitatief hoogwaardige dienstenportfolio van KPN.

Dienstenaanbieders
De diverse dienstenaanbieders zorgen voor de diensten die BreedBand Zwolle aantrekkelijk maken voor de afnemers. Momenteel zijn er ongeveer 20 dienstenaanbieders die meer dan 50 diensten leveren. Denk hierbij aan telefonie, remote beheer, remote printing, koppeling van locaties, leren op afstand, diverse internet diensten, beveiliging, enz.. Zoals in een open model past worden de diensten in onderlinge concurrentie, ook met KPN en Essent, geleverd.

Breedbandexpo en ­seminar
De gemeente Zwolle organiseert in samenwerking met KPN, Essent en de gezamenlijke dienstenaanbieders op het Zwolle Glasnetwerk regelmatig diverse informatiesessies, zowel algemeen van aard als gericht op specifieke gebruikersgroepen. Denk hierbij aan zorginstellingen, onderwijs, bedrijventerreinen, ondernemersverenigingen enz. Voor meer informatie wordt u verwezen naar www.breedbandzwolle.nl.