Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

16-11-2005

Uit het onderzoek 'Monitor ervaringen bouwregelgeving' blijkt dat gemeenten, bouwers en ontwerpers duidelijk positiever denken over de bouwregelgeving dan in 2003 toen het onderzoek voor het eerst gehouden werd.

Dit komt waarschijnlijk omdat gemeenten en de bouwpraktijk meer ervaring hebben met de vernieuwde bouwregels. Deze vernieuwing die op
1 januari 2003 van kracht werd, bestaat uit een nieuw Bouwbesluit 2003 en een verandering in de bouwvergunningstructuur. De structuur van het Bouwbesluit en de nieuwe bouwvergunningprocedure worden positief ervaren en men kan er goed mee uit de voeten. Op een aantal onderdelen zou meer toelichting of een aanpassing van de voorschriften uitkomst kunnen bieden.

Extra toelichting
Zo blijkt de categorie 'verandering van niet-ingrijpende aard' wel eens vragen op te roepen. Ook is een extra toelichting gewenst over de begrippen als 'onderhoud' en 'verminderde zelfredzaamheid'. Op dit moment bekijkt VROM of met behulp van bijvoorbeeld een informatieblad, deze begrippen nader kunnen worden toegelicht.

Evaluatie in voorjaar 2005
Komend voorjaar zal een uitgebreide evaluatie plaatsvinden van de Woningwet 2003 en de twee bijbehorende AmvB's (Besluit indieningsvereisten aanvraag bouwvergunningen en Besluit bouwvergunningsvrije en licht-bouwvergunningsplichtige bouwwerken). Daarbij zal de vraag aan de orde komen in hoeverre de voor- en achterkantbenadering verbeterd kan worden. Verder zal de Toelichting op het Besluit bouwvergunningsvrije en licht-bouwvergunningsplichtige bouwwerken onder de loep worden genomen.

Download


* De Monitor ervaring bouwregelgeving 2004 (pdf, 170 KB)

Zie ook


* Dossier Bouwregelgeving (www.vrom.nl/bouwregelgeving)