Gemeente Maassluis

Verontreiniging geconstateerd bij werkzaamheden nabij Westeinde

In april van dit jaar is er bij werkzaamheden nabij het winkelcentrum Steendijkpolder een verontreiniging in de bodem geconstateerd. Voor het bouwrijp maken van een deel van de Burgemeesterswijk, moest een nieuwe aansluiting worden gemaakt op het hoofdrioleringsnet nabij het Westeinde. Geconstateerd werd daarbij dat de bodem op die plek was vervuild.

Naar aanleiding van de gevonden verontreiniging is door de OntwikkelingsCombinatie Burgemeesterswijk (OCB) opdracht gegeven om nader bodemonderzoek uit te voeren. De resultaten van dit onderzoek zijn op 20 oktober aan de gemeente overhandigd. Uit het onderzoek blijkt dat de bodem verontreinigd is met minerale oliën en bestrijdingsmiddelen. Hoe groot de verontreiniging is, is echter op dit moment nog niet bekend. Ook is niet bekend in welke mate er sprake is van verontreiniging tot buiten het exploitatiegebied van de her te ontwikkelen Burgemeesterswijk. Eerder uitgevoerde onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een in 2001 uitgevoerd verkennend bodemonderzoek, hebben geen aanleiding gegeven om een nader onderzoek naar de bodemkwaliteit in te stellen.

Om een eensluidend en helder beeld te krijgen van de mate en verspreiding van een verontreiniging van de bodem in dit deel van Maassluis, moet een nader onderzoek worden verricht. De gemeente heeft Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland verzocht om dit onderzoek zo spoedig mogelijk uit te laten voeren. De provincie is immers bevoegd gezag in gevallen van bodemverontreiniging. In Maassluis vervult de DCMR Milieudienst Rijnmond namens de provincie deze rol. De gemeente heeft de omwonenden inmiddels geïnformeerd.