AutoRai

Goede Generale Mitsubishi in UAE Desert Challenge

(11/16/2005)
De zesdaagse woestijnrally in de Verenigde Arabische Emiraten (tevens de laatste wedstrijd in de FIA Cross Country World Cup) geldt traditiegetrouw als de laatste grote test voor âLe Dakarâ. En de concurrentie kan eigenlijk slechts hopen dat het machtsvertoon van Mitsubishi geen voorbode is van hetgeen hen in januari te wachten staat.
De proeven in de UAE Desert Challenge voeren weliswaar over routes met welluidende namen als âDesert Rosesâ en âMountains of the Moonâ, maar de deelnemende equipes hebben onderweg geen tijd om van de omgeving te genieten. De namen zijn bovendien misleidend. In de betovering van de onherbergzame woestijn schuilt tevens het gevaar. Voor de zeer ervaren Stephane Peterhansel is dat evenwel geen probleem. Hij voelt zich helemaal thuis in de meest afgelegen gebieden van het Midden Oosten en in zân Mitsubishi Pajero Evo. âDe auto voelde vanaf het begin perfect aan en ik heb me geen moment zorgen gemaakt over eventuele problemenâ, aldus de inmiddels drievoudig winnaar van deze zware rally.

Achteraf was het dan ook geen verrassing dat Peterhansel en bijrijder Jean-Paul Cottret reeds in de eerste etappe een voorsprong van bijna een half uur wisten op te bouwen. In de proloog waren de Mitsubishiâs al een klasse apart gebleken. Aan de finish in de jachthaven van Dubai had Peterhansel een voorspong van 3 uur, 2 minuten en 29 secondenâ¦

Dat Joan Roma niet kon aanhaken bij Peterhansel was te wijten aan een vervelende maag-darm infectie, waarschijnlijk veroorzaakt door de warmte. Hij zag zich genoodzaakt onderweg meerdere keren te stoppen en verloor daarmee uiteraard veel tijd. Uiteindelijk was hij zelfs twee dagen uit de rally, maar eenmaal hersteld, toonde de Spanjaard aan bijna even snel te zijn als Peterhansel. Bovendien gaf hij aan dat hij zijn âlijnenâ door de zandduinen nog had kunnen verbeteren, wat natuurlijk mooi meegenomen is in de aanloop naar Dakar 2006.

âWachten tot de 15^eâ
Teamleider Dominique Serieys: âWe zijn dit jaar begonnen met een overwinning en nu sluiten we het seizoen af met een vierde zege in deze altijd lastige rally. We hebben goed werk geleverd en nu is het dus wachten tot de 15^e; dan weten we of we Dakar weer hebben gewonnen. We zijn er helemaal klaar voor, met een auto die 14 van de 16 evenementen waar hij werd ingezet heeft gewonnen.â