Ingezonden persbericht


https://www.politie-amsterdam-amstelland.nl/pershoek/enkel-view.cfm?id=2658

Hoofd 020 - 559 22 communicatie 85 Peter van der
Maat

Pers- en externe 020 - 559 36 voorlichting 80

Ron Moes
Remco GerretsenGerard
Rob van der Vrooland
Veen Leo
Dortland

E-mail: Website:
pers@amsterdam.politie.nl www.politie-amsterdam-amstelland.nl

23 arrestaties bij landelijke actie tegen internetfraude / Nederland (16/11/2005)

Bovenregionale Recherche slaat handen ineen tegen internetfraude

De afgelopen weken heeft de Bovenregionale Recherche de handen ineengeslagen in de strijd tegen internetfraude. De actie is met name gericht tegen malafide handelaren die goederen te koop aanbieden en na betaling niet leveren. Tijdens het onderzoek bleek dat veel slachtoffers geen aangifte hadden gedaan. Gisteren tijdens het slotakkoord van de landelijk gecoördineerde actie viel de politie binnen op verschillende plaatsen in Nederland. Er werden 9 verdachten gearresteerd. Computers, bankpassen en schriftelijke bescheiden werden in beslag genomen.

De actie van de zes afdelingen van de Bovenregionale Recherche, die werd gecoördineerd vanuit de regio Amsterdam-Amstelland onder regie van het parket Zwolle, vergde een uitgebreide voorbereiding. Bij de meeste politieregio's in Nederland bleek het aantal meldingen van oplichting via internet steeds grotere vormen aan te nemen. Een inventarisatie leverde een aantal sleutelfiguren op die bij herhaling opdoken tijdens verschillende onderzoeken. Zij bleven meestal buiten beeld doordat zij zich omringden met zogenaamde katvangers die rekeningnummers ter beschikking stelden voor de illegale praktijken. Na een schifting werd een top 20 samengesteld van meest actieve internetfraudeurs die samen goed waren voor ruim 100 geregistreerde misdrijven. Tijdens het onderzoek bleek dat dit slechts een topje van de ijsberg was. In een zaak waarbij 160 benadeelden in beeld kwamen bleken slechts drie slachtoffers aangifte te hebben gedaan. Inmiddels is er sprake van circa 250 concrete aangiften tijdens dit landelijke onderzoek. Het totale schadebedrag tot nu toe bedraagt circa 100.000 euro.

Dinsdag 15 november sloot zich het net rond negen van de hoofdverdachten. Veertien personen waren al in een eerder stadium tegen de lamp gelopen en ingerekend. Onder hen een persoon aan wiens praktijken eerder uitgebreid aandacht werd besteed in het televisieprogramma Opgelicht van de Tros.

Tijdens de landelijke actie van de Bovenregionale Recherche werden invallen gedaan in verschillende plaatsen in Nederland. Onder andere in Amsterdam, Zandvoort, Roosendaal, Roermond, Deventer en Den Haag. Naast computerapparatuur en administratieve bescheiden werd een hoeveelheid bankpassen in beslag genomen.

Marktplaats.nl, in Nederland de grootste rubrieksadvertentiesite, stelt dat in verhouding tot het totale aantal transacties via internet, het aantal gevallen van oplichting gering is. Marktplaats voert een actief beleid rondom veilig handelen via de site. Zo informeert & adviseert het haar gebruikers hoe veilig te handelen en waarschuwt voor malafide handelaren die misbruik maken van de anonimiteit van de advertentiesite. Daarnaast werkt Marktplaats bij fraudezaken nauw samen met de politie. Enerzijds door het op verzoek verstrekken van benodigde data/informatie. Daarnaast door gezamenlijk mogelijkheden te bespreken hoe fraude via advertentiesites in de toekomst beperkt en/of eenvoudiger opgelost kan worden.

Tips:

Er zijn verschillende mogelijkheden om veilig zaken te doen via internet.


* Maak gebruik van beveiligde betalingssystemen zoals deze worden aangeboden op de veilingsites.


* Maak afspraken over de overdracht van te leveren goederen en betaal pas bij aflevering.


* Maak gebruik van internetsites waar kopers en verkopers zich moeten registreren. Hierdoor is het achteraf mogelijk om de daders (kwaad willenden) te achterhalen.


* Handel bij advertentiesites zonder persoonsregistratie de koop en verkoop in persoon af (gelijk oversteken)


* Maak nooit zomaar grote bedragen over naar een bankrekeningnummer.

De Bovenregionale Recherche betrokken bij dit onderzoek bestaat uit zes landelijke vestigingen ondersteund door de Dienst Nationale Recherche Informatie van het KLPD.