Gemeente Coevorden

Coevorden maakt stemmen in willekeurig stemlokaal mogelijk

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden stelt voor aan de gemeenteraad deel te nemen aan het project `stemmen in een willekeurig stemlokaal' binnen de eigen gemeente.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de gemeente verzocht deel te nemen aan bovengenoemd project. Enkele gemeenten hebben reeds in een pilot-project ervaring opgedaan. Uit evaluaties blijkt dat zowel de kiezers, de leden van de stemlokalen als de gemeenten positief zijn over het kunnen stemmen in een stemlokaal van eigen keuze. De VNG staat positief ten opzichte van het project. Het ziet er naar uit dat bij de Tweede-Kamerverkiezingen in 2007 het systeem landelijk zal worden ingevoerd.

Voordelen voor de kiezer zijn dat hij/zij zelf kan bepalen waar hij/zij gaat stemmen, zonder dat hij/zij een kiezerspas moet aanvragen. Dit is ook belangrijk voor mensen met een handicap. Het systeem levert minder problemen voor wat betreft de toegankelijkheid van de stemlokalen.
Het machtigen van personen die binnen de gehele gemeente zijn opgeroepen kan onderhands gebeuren. Voor de gemeente levert het een vereenvoudiging van diverse administratieve handelingen op.

Bij verlies kan echter geen nieuwe oproepingskaart worden verstrekt op de dag van de verkiezingen. Een duplicaat kan tot de 3de dag voor de verkiezingen worden aangevraagd bij loket Burgerzaken. Dit heeft in het project nauwelijks tot problemen geleid.