FNV

FNV Bondgenoten sluit CAO bij Verstegen Spices & Sauces

Reisvergoeding zorgt voor groei van inkomen. Bij de specerijen- en sauzenfabriek Verstegen in Rotterdam is een principeakkoord gesloten over een nieuwe cao voor 2006. FNV Bondgenoten legt het woensdag met een positief advies voor aan de leden.
"Hoewel de loonsverhoging beperkt blijft tot 0,75% hebben de mensen reden tot juichen", zegt vakbondsbestuurder John Klijn. "De directie heeft uitgerekend dat het hele pakket 7% van de loonsom kost. Dat hebben we dus niet slecht gedaan."

Vooral de verbeteringen van de pensioen- en de reiskostenregeling zetten zoden aan de dijk. De 350 werknemers krijgen volgend jaar negentien cent per kilometer. Nu geldt nog het achterhaalde reiskostenforfait. Daarbij worden de eerste tien kilometers vanaf huis en alles verder dan dertig kilometer niet vergoed. "De nieuwe regeling levert inkomensverbeteringen op van 1 tot zelfs 13% voor medewerkers die ver van het werk wonen", legt Klijn uit.

De pensioenen worden met 1% geïndexeerd terwijl de pensioenopbouw wordt verhoogd door een lagere franchise, het deel van het salaris waarover geen pensioenpremie wordt berekend.

Voor het eerst is bij Verstegen kinderopvang geregeld. De werkgeversbijdrage is volgens de wettelijke richtlijn: eenzesde deel van de kosten en eenderde voor medewerkers zonder partner met een bijdragende werkgever.