Gemeente Noordenveld


Militaire verkenningen in Noord Nederland

Gepubliceerd op: 16 november 2005

Hedenmiddag maandag 14 november 2005 krijgen verschillende militaire eenheden het operatiebevel om zeven locaties in Noord Nederland te gaan bewaken en beveiligen. Het is het begin van de eerder aangekondigde oefening Active Response. Deze week zullen de eenheden verkenningen uitvoeren, logistiek regelen en de nodige contacten leggen om vanaf 21 november hun opdracht te kunnen uitvoeren.

In het scenario van de oefening Active Response heerst in Nederland een verhoogde terroristische dreiging en zijn in Groningen en Drenthe zeven belangrijke, kwetsbare, locaties vastgesteld. Eenheden van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte en het 10de bataljon Nationale Reserve hebben ieder een gebied met een aantal vitale objecten toegewezen gekregen om te beveiligen. Twee NAM locaties, de Eemscentrale, de Eemshaven en drie kleinere locaties (Uithuizen, Holwierde en Fiemel) dienen als decor voor de oefening. Zowel de NAM als de Eemscentrale benutten de gelegenheid om ook eigen beveiligingssystemen en calamiteitenplannen te testen.

Tijdens de gelijktijdig lopende oefening Autumn Waves van de Koninklijke Marine hebben special forces de opdracht om over de vitale locaties inlichtingen te verzamelen en er doelen uit te schakelen. Zij dienen daarmee als tegenpartij voor de beveiligende eenheden van de Koninklijke Landmacht. GHOR Groningen neemt een van de aanslagen als uitgangspunt voor de grootste geneeskundige oefening ooit in Groningen gehouden.

Met de oefening Active Response bereidt de krijgsmacht zich voor op een mogelijke vraag van civiele autoriteiten om bij een verhoogde dreiging de reguliere hulpverleningsdiensten te ondersteunen. Zowel het uitvoeren van beveiligingsopdrachten, ondersteuning van de civiele geneeskundige keten, inzet van bijzondere eenheden als verzorgen van alternatieve communicatieverbindingen zijn voorbeelden van ondersteuning die de krijgsmacht kan leveren.

De oefening speelt zich voornamelijk af in Groningen, maar wordt gecoördineerd vanuit de operatiekamer van het Regionaal Militair Commando Noord in Assen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Regionaal Militair Commando Noord, R. Hoeks, tel (0592) 358000, E-mail: ceb.rmcn@mindef.nl