Gemeente Alphen aan den Rijn


Speelruimteplan succesvol participatieproject

Buiten spelen, ja leuk!'

Het college van B en W legt volgende maand de gemeenteraad het concept Speelruimteplan 'Buiten spelen, ja leuk' voor. Met dit plan geeft de gemeente opnieuw uitdrukking aan het grote belang dat zij hecht aan speelruimte als basisvoorziening in de Alphense wijken. Zoals in de gemeente Alphen aan den Rijn meer en meer bij de inrichting van de openbare ruimte gebruikelijk is, is ook dit speelruimteplan in nauwe samenwerking met direct betrokkenen opgesteld. Overigens is de participatie van bewoners bij speelruimte in Alphen aan den Rijn al aanzienlijk. Van het totale Alphense vrijwilligersbestand houdt 10% zich bezig met speelplekken. 52 speelplekken worden door vrijwilligers onderhouden.

In het kader van de (door)ontwikkeling van bewonersparticipatie zullen bewoners steeds meer betrokken worden bij de inrichting en het beheer van de speelvoorzieningen. Deze onwikkeling heeft een positieve uitwerking op het verantwoordelijkheidsgevoel van bewoners voor hun woonomgeving en de sociale samenhang in de buurt.

Het speelruimteplan dat het college van B en W nu aan de gemeenteraad voorlegt, maakt het mogelijk op een gestructureerde en planmatige manier de speelvoorzieningen te beheren en de kwaliteit ervan te waarborgen. Daarnaast maakt het plan voor alle betrokkenen (zowel binnen de gemeentelijke organisatie als daarbuiten) helder wat op welke plek in de stad te verwachten is op het gebied van speelgelegenheid.

Het plan doet recht aan de modernste opvattingen over het belang van spelen en beweging voor kinderen. De laatste jaren onderstreept de wetenschap meer en meer het belang van spel voor de ontwikkeling van kinderen. Dat spelen een positief effect heeft op de lichamelijke ontwikkeling is algemeen bekend. Maar modern onderzoek onderstreept ook steeds vaker het gunstige effect op het gedrag en leervermogen van kinderen. Het is dus van groot belang dat daarvoor in de verstedelijkte omgeving de ruimte en faciliteit wordt gereserveerd.

Aanleiding voor het opstellen van dit nieuwe speelruimteplan was onder meer de veranderede opbouw en samenstelling van de verschillende wijken sinds 1995. Daarnaast zijn ook de landelijke normeringen veranderd in de 8 jaar die sinds de opstelling van het laatste plan verstreken. Nog een derde belangrijke reden om deze nota op te stellen ligt in de wens de financiering van het beheer van speelvoorzieningen voor langere termijn vast te leggen en inzichtelijk te maken.

Lijst met speelplekken en maatregelen
In het plan worden de verschillende criteria beschreven waaraan vorm, inrichting en ligging van de speelplekken voor de verschillende leeftijdscategorieën moeten voldoen. Op basis van o.a. die criteria en op basis van de concrete mogelijkheden en onmogelijkheden in de wijken heeft de gemeente het basisnetwerk aan speelruimten voor de komende 10 jaar opgesteld. Als bijlage bij dit persbericht vindt u de complete lijst met de locaties van de speelplekken, de (leeftijds-) groep waarvoor de betreffende speelvoorziening is bedoeld. Ook vermeldt de lijst welke maatregelen zullen worden ondernomen om de speelvoorziening te laten voldoen aan de gestelde eisen. Daarnaast vindt u in die lijst informatie over het beheer van de speelplek. Speelplekken worden door de gemeente beheerd, door scholen of instellingen en/of door betrokken omwonenden (in de lijst wordt dat aangeduid met de term 'participatie').

Wat dit voor de gemeente op wijkniveau betekent staat in onderstaande tabel.

Wijk Deel
Aantal
0-18- jarigen Huidig aantal plekken Nieuw te realiseren plekken Te vervallen aantal
plekken Nieuw totaal
aantal
plekken (basisnetwerk)

1. Hoge Zijde en Bomenbuurt noord 52 18 1 2 17 midden 281 7 - - 7
zuid 272 7 5 1 11

2. Lage Zijde 242 21 6 3 24

3. Ridderveld 1 en
Heimanswetering oost 155 16 - 4 12
west 666 11 3 1 13
midden 265 33 3 9 27

4. Ridderveld 2 west 376 25 1 4 22
midden 222 16 3 4 15
oost 328 15 2 5 12

5. Kerk en Zanen I en II 135 26 3 - 29
III 107 4 3 - 7
8. Zegerslootgebied 2 6 - 2 4
9. Aarlanderveen 110 1 - - 1
10.Zwammerdam 193 6 1 2 5
Buiten kom/-bedrijfsterreinen 533 - - - -
Totaal 17.167 212 31 37 206

De 37 speelplekken die komen te vervallen, voldoen niet meer aan de huidige criteria. Daarvan zullen er 22 op korte of middellange termijn worden opgeruimd. Vijftien speelplekken blijven voorlopig gehandhaafd als speelruimte, omdat de omwonenden nadrukkelijk de wens te kennen hebben gegeven zelf de speelplek te willen onderhouden. Na het verloop van de afschrijvingstermijn van de speeltoestellen op deze locaties zullen er geen vervangingsinvesteringen meer worden gedaan. In de regel blijkt dat dit niet hoeft te betekenen dat de speelruimtes opgeheven moeten worden. Betrokken participerende bewoners hebben vaak inventieve ideeën over een alternatieve inrichting en een ander beheer van de speelruimte. De gemeente blijft alle participatieactiviteiten ondersteunen.

Financieel
In de begroting van 2005 is voor het onderhouden van speelvoorzieningen en recreatieve voorzieningen een bedrag beschikbaar van 195.895.
In de kadernota 2006 is vastgesteld dat vanaf 2006 structureel 250.000 beschikbaar komt voor het onderhoud van speelvoorzieningen. Met 35.000 voor onderhoudskosten speelvoorzieningen 'Wat te doen met 10 miljoen', komt het totale bedrag vanuit de kadernota 2006 ten behoeve van spelen op 285.000.
Vanaf 2006 zal dus het totale beschikbaar budget voor onderhoud van speelvoorzieningen 480.895 zijn. Wat betekent dat de structurele kosten ( 530.805) van model 2C 'Oppplussen landelijke normen' niet binnen het beschikbare budget vallen.
Het verschil tussen het structureel benodigd budget en het beschikbaar budget zal in 2006 nog niet nodig zijn omdat in 2006 nog niet het volledige basisnetwerk is gerealiseerd. Het college stelt de raad voor het resterende bedrag als bezuinigingsdoelstelling op te dragen.


Noot voor de redactie,