Den Haag, 16 november 2005

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het verlenen van voorrang aan werknemers van ziekenhuizen

1) Bent u op de hoogte van het vastgestelde beleid door het Medisch Centrum Alkmaar dat eigen personeel voorrang krijgt ten opzichte van andere patiënten?

2) Heeft u zicht op het beleid van andere ziekenhuizen in Nederland die soortgelijke voorrangsregels hanteren? Kunt u aangeven om hoeveel ziekenhuizen dit gaat?

3) Denkt u dat, in aanmerking genomen dat de behandeling plaatsvindt op medische indicatie, dit gevolgen kan hebben voor veel patiënten die al geruime tijd op een wachtlijst staan?

4) Kunt u aangeven op welke wijze onderscheid wordt gemaakt tussen diagnose en behandeling van de eigen werknemers en die van ziekenfondsverzekerden?

5) Wat zijn de criteria die door het Medisch Centrum Alkmaar worden gehanteerd voor het verlenen van voorrangszorg aan eigen werknemers?

6) Deelt u de mening dat alle mensen gelijke toegang moeten hebben tot de zorg? Bent u eveneens van mening dat dit inhoudt dat er geen onderscheid mogelijk zou moeten zijn tussen werknemers en niet-werknemers en dat medische indicatie doorslaggevend dient te zijn en niet of iemand werknemer is of niet?

7) Kunt u aangeven wat het pilot van het VU Medisch Centrum en ABN/Amro en KLM tot nu toe heeft opgeleverd? op welke wijze dit pilot is uitgevoerd? Wat de gevolgen hiervan zijn voor de patiënten op de wachtlijst zijn geweest?

RTV N.-H, "MCA-personeel voorrang", 11 november 2005

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2 K 109 Postbus 20018 2500 EA Den Haag Tel: 070 318 2694 Fax: 070 318 2800 c.linnemann@tweedekamer.nl