VU Medisch Centrum

Nieuwe CAO voor de 8 universitair medische centra

Afgelopen nacht heeft de NFU, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, een onderhandelaarsakkoord bereikt met de vier centrales voor overheidspersoneel, ACOP, CMHF, AC en CCOOP, over een nieuwe CAO-UMC met een looptijd van 24 maanden (1 juni 2005 tot 1 juni 2007). In de NFU zijn verenigd de 8 universitair medische centra. Alle ruim 56.000 medewerkers ontvangen de volgende loonsverhogingen:
* verhoging eindejaarsuitkering in december 2005 met 0,75%.
* structurele loonsverhoging van 1,5% per 1 april 2006.
* structurele loonsverhoging van 0,7% per 1 januari 2007.

Daarnaast is een bijdrage in de levensloopregeling afgesproken van
1,05% van het salaris

Andere belangrijke afspraken zijn:

* Er vindt een studie plaats naar de pensioensituatie van de UMCs omdat er een aantal inhoudelijke en financiële nadelen kleeft aan de huidige ABP pensioenregeling.

* Er is een aantrekkelijk aanbod gedaan aan medewerkers inzake een UMC Zorgverzekering via IZA/AZ.

* De bovenwettelijke werkloosheidsregeling wordt aangepast aan de hand van het gewijzigde WW-regime.

* Uiterlijk 1 januari zullen de UMC's een zesde deel bijdragen in de kosten van de kinderopvang, en daarmee voldoen aan de wettelijke aanbeveling.

* Vergoeding dienstreizen wordt verhoogd naar 0,28 per kilometer met mogelijke verrekening met woon-werkverkeer kilometers, tenzij goed met openbaar vervoer kan worden gereisd.

De CAO onderhandelingen hebben sterk in het teken gestaan van de stelselwijzigingen vanuit de overheid zoals de fiscale behandeling VUT/prépensioen, de zorgverzekeringswet en de ingrepen in sociale zekerheid. Daarnaast heeft de moeilijke financieel economische situatie waarin de universitair medische centra verkeren het CAO overleg bemoeilijkt.

De ACOP, AC en CCOOP zullen het bereikte onderhandelaarsakkoord met een positief advies voorleggen aan hun achterbannen. De CMHF zal het akkoord neutraal voorleggen.