Gemeente Oss


16/11/2005 - Natuurvriendelijke oevers Hazenakkervijver

Op dit moment worden de traditioneel ingerichte kanten van de Hazenakkervijver in Oss omgevormd tot natuurlijke oevers. De beplanting langs de wal wordt weggehaald en de kanten worden geleidelijk afgegraven zodat de natuur meer zijn gang kan gaan.

null

Doel
Oevers krijgen een belangrijk plaats in de vijver. Juist op de grens van land en water speelt zich veel leven af. In het ondiepe water kunnen veel planten wortelen en kikkers gebruiken de ondiepe, en daardoor warme, oeverzone om hum eieren af te zetten. Daarom worden de waterkanten zo aangelegd dat ze geleidelijk aflopen in het water. De flauwe oevers zijn ook veel veiliger voor kleine kinderen en nodigen uit tot spelen.

Wilde bloemen en planten Rondom de vijver worden inheemse, streekeigen plantensoorten en bloemen geplant. Niet het hele terrein wordt op deze manier bezaaid; het is de bedoeling dat de soorten zich op eigen kracht verspreiden over het terrein. Het rondgaande wandelpad blijft, maar er worden geen extra paden aangelegd. Wandelaars, met of zonder hond, vinden hun weg wel. Er worden wel extra bankjes geplaatst. De oevers blijven geschikt voor vissen of picknicken.

Meer informatie
De werkzaamheden zijn in volle gang. De vrijgekomen grond, als gevolg van de afgravingen, wordt naar het gemeentelijk depot afgevoerd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Oss, W. van den Broek, via e-mail w.van.den.broek@oss.nl.