prijzen duurzaam inkopen tijdens netwerkdag SenterNovem

Senternovem3

Staatssecretaris Pieter van Geel reikt prijzen duurzaam inkopen uit tijdens netwerkdag SenterNovem

Tijdens de jaarlijkse netwerkdag van SenterNovem over duurzaam inkopen op woensdag 16 november jl. in het provinciehuis van Utrecht heeft staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu de Aanmoedigingsprijs en de prijs voor het Beste Duurzaam Inkoop Initiatief 2005 uitgereikt. De aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar de gemeente 's-Hertogenbosch en de prijs voor het beste duurzaam inkoop initiatief 2005 ging naar de gemeente Enschede. Ook ging Van Geel nader in op de doelstelling van de rijksoverheid: in 2010 moeten alle departementen en haar agentschappen 100 procent duurzaam inkopen.

Volgens staatssecretaris Van Geel heeft de overheid als grootinkoper een belangrijke marktkracht. Door het inkopen van duurzame producten, diensten en werken kan de overheid een impuls geven aan eco-efficiënte innovaties. Bovendien mag van een overheid die voor 30 miljard euro per jaar consumeert, worden verwacht dat die het voortouw neemt en het goede voorbeeld geeft. Van Geel benadrukte dat het de uitdaging is om duurzaamheid een structureel onderdeel te laten zijn van alle inkopen en aanbestedingen die in 2010 door het rijk worden gedaan en dat daar nu alvast een begin mee wordt gemaakt. Hij vond verder dat uit de inzendingen voor de prijzen blijkt dat duurzaam inkopen gewoon een kwestie van doen is en vaak niet zo moeilijk is als wel wordt gedacht.

Dienstkleding Enschede: duurzaam initiatief
De gemeente Enschede ontving de prijs voor het beste duurzaam inkoop initiatief 2005 voor de EU-aanbesteding van dienstkleding. In het aanbestedingstraject zijn criteria rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen opgenomen. Zo verplichtte de leverancier zich om een gedragscode of richtlijn te ondertekenen zoals die van de Fair Wear Foundation. Hiermee toont de leverancier aan te voldoen aan de arbeidsnormen die zijn opgesteld volgens de internationaal erkende standaard van de International Labour Organisation (ILO). In het bestek had de gemeente daarnaast specificaties opgesteld voor het gebruik van onder andere het materiaal, de verven en fournituren. Tevens moest de leverancier aangeven hoe er wordt omgegaan met reiniging, het verpakkingsmateriaal, de hoeveelheid verpakkingen, transport en retourname van afgedankte kleding.

Duurzaam inkopen in 's-Hertogenbosch langs natuurlijke weg De aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar 's-Hertogenbosch. De gemeente heeft de taken van de concern-milieucoördinator en de inkoper samengevoegd. Op deze manier verwacht de gemeente dat duurzaam inkopen langs natuurlijk weg binnen de 'normale manier van werken' wordt geïntegreerd.

Netwerkdag Duurzaam Inkopen
Tijdens de netwerkbijeenkomst kwamen alle aspecten van duurzaam inkopen aan bod. Bijvoorbeeld hoe men met duurzaam inkopen kan beginnen en hoe hiervoor intern in de organisatie draagvlak kan worden gecreëerd. Maar ook hoe duurzaamheidcriteria van een inkoop of aanbestedingsbeslissing kunnen worden bepaald. Naast informatie over de sociale, financiële en milieu aspecten van duurzaam inkopen kregen de deelnemers ook veel praktische handvatten, ervaringen en tips aangereikt.

Het programma Duurzaam Inkopen
De netwerkdag Duurzaam Inkopen is een initiatief van het programma Duurzaam Inkopen, dat wordt uitgevoerd door SenterNovem. Het Ministerie van VROM wil dat overheidsorganisaties bij al hun inkoopbeslissingen sociale en milieu aspecten betrekken. Het programma Duurzaam Inkopen stimuleert en faciliteert dit.