Vereniging Nederlandse Gemeenten

Mogelijk meerderheid kamer voor bestuurlijke boete verkeersovertredingen

Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt zich te scharen achter het pleidooi van gemeenten om hen de bevoegdheid te geven bekeuringen uit te delen voor overtredingen als te hard rijden en door rood licht rijden.

De VNG pleit er al sinds geruime tijd voor om de handhaving van 'kleine' verkeersovertredingen door middel van een z.g. 'bestuurlijke boete' te laten afhandelen omdat de politie daar al jaren geen prioriteit aan geeft.

Lik op stuk Met het zelf kunnen opleggen van boetes kunnen gemeenten 'lik op stuk-beleid' voeren. Daarmee kunnen gemeenten effectief een einde maken aan de vele overtredingen door o.a. bestuurders van motorvoertuigen die ongestraft te hard kunnen rijden in woongebieden. Ook door rood licht rijden, op het trottoir fietsen e.d. kunnen dan effectief worden aangepakt.

Politie Het gaat om overtredingen die veel ergernis wekken. Bewoners vragen hun gemeente vaak om meer verkeerscontrole. Als het optreden tegen 'lichte' verkeersovertredingen de verantwoordelijkheid wordt van gemeentelijke opsporingsambtenaren houdt de politie de handen vrij voor andere zaken. Opsporingsambtenaren zijn bovendien goedkoper omdat zij niet zo uitgebreid opgeleid hoeven te zijn als politieagenten.

Het ministerie van V&W heeft zichzelf tot doel gesteld om het aantal verkeersslachtoffers verder te verminderen. Dat kan volgens ons niet zonder extra handhaving!


* VNG position paper bestuurlijke boete : Bogor maakt gemeenten veiliger
* VNG Standpunt Bestuurlijke boete en Verkeerveiligheid