Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Architectuur van Verenigingen: een boek voor verenigingsmanagers en
-professionals

Vandaag verschijnt een boek waarmee branche- en beroepsverenigingen de voor hen ideale organisatiestructuur kunnen realiseren. De auteurs, ir. drs. Peter Tack en dr. Frans Huizenga presenteren het eerste exemplaar van Architectuur van Verenigingen tijdens het Jaarcongres Verenigingsmanagement. Beide auteurs zijn verbonden aan het Postacademisch Onderwijs Management van Brancheorganisaties en Beroepsverenigingen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het boek beschrijft hoe je als branche- of beroepsvereniging voor een structuur zorgt die past bij de ontwikkelingsfase van de vereniging en de ambities die bestuur en leden willen waarmaken. Uitgangspunt is het professionaliseringsmodel van verenigingen dat Frans Huizenga en Peter Tack nu voor het eerst uitvoerig hebben uitgewerkt. Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden beschrijven ze hoe een vereniging evolueert en welke keuzes de bestuurders ervan moeten maken om de vereniging organisatorisch op orde te houden. De ideale organisatiestructuur voor branche- en beroepsverenigingen is afhankelijk van onder meer de relatie tussen het (vrijwillige) bestuur en het (professionele) bureau, de wijze waarop leden participeren, de mate van decentralisatie en hoe de vereniging in haar context met andere verenigingen samenwerkt.

Nederland kent honderden branche- en beroepsverenigingen, zoals de BOVAG en de NVM. Het veld verandert snel, onder meer door de vele fusies. Zelfs de bekende koepelorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maakten onlangs bekend dat ze vergaand willen gaan samenwerken. Via branche- en beroepsverenigingen behartigen ondernemingen respectievelijk beroepsbeoefenaren gezamenlijk hun belangen. Voor een sterke lobby in Den Haag, maar ook in Brussel, bijvoorbeeld als het gaat om milieurichtlijnen. Ze stimuleren kwaliteit en innovatie in de markt, door hun leden trainingen aan te bieden en door keurmerken in te stellen. Maar ook de 'wegenwacht- functie' van de verenigingen is van groot belang. Ze zijn een vraagbaak voor individuele leden die advies willen voor hun eigen bedrijf of beroepspraktijk.

Dr. Frans Huizenga (1957) is bestuurskundige, gespecialiseerd in branche- en beroepsverenigingen. In dit veld is hij sinds 1995 werkzaam als adviseur, onderzoeker, workshopleider en docent. Ir. drs. Peter Tack (1947) is civiel ingenieur en bedrijfskundige en tevens oprichter en hoofddocent van het Postacademisch Onderwijs Management van Brancheorganisaties en Beroepersverenigingen aan de VU.