Verbond van Verzekeraars

Zalm wil écht onafhankelijke geschillencommissie

Diverse Kamerleden juichen het streven van financiële dienstverleners om één klachteninstituut voor de financiële sector te realiseren, toe. Dat bleek onlangs tijdens een Algemeen Overleg (AO) in de Tweede Kamer over het Besluit financiële dienstverlening (Bfd), waarin het toezicht op en het kader van de Wet financiële dienstverlening zijn uitgewerkt. Minister Zalm liet weten dat hij wel een écht onafhankelijk klachteninstituut wil, waarbij de geschillencommissie niet bestaat uit vertegenwoordigers van bij het geschil betrokken partijen.

Een groot aantal brancheorganisaties uit de financiële sector (waaronder het Verbond) maakten vlak voor het AO bekend dat zij één instituut voor alle klachten op financieel gebied willen realiseren (zie ook het artikel op pagina 3). Zalm liet zich inhoudelijk niet uit over het initiatief, maar gaf wel duidelijk te kennen dat hij een écht onafhankelijke geschilbeslechting wil en geen paritair samengestelde commissie (zoals de Consumentenbond wil), waarin iedere betrokken partij is vertegenwoordigd. Als ik voor de rechtbank sta, wil ik ook niet dat die bestaat uit iemand van de vakbond, iemand van VNO en iemand van de Consumentenbond, aldus de minister. Het Verbond is blij dat de minister geen voorstander is van een instituut dat is samengesteld volgens een bepaalde verdeelsleutel. Objectiviteit is anders niet gewaarborgd en daar is niemand bij gebaat, aldus beleidsmedewerker Nieke van den Hoff.

Minder administratieve lasten
De minister liet tijdens het AO verder weten dat hij er nog steeds naar streeft de Wet financiële dienstverlening (Wfd) op 1 januari 2006 in te voeren, zij het gefaseerd: zo hebben financiële dienstverleners tot 1 februari de tijd om hun vergunningaanvraag in te dienen. Zalm bevestigde nog eens dat de administratieve lasten, waarmee de financiële sector als gevolg van de Wfd en het daaruit voortvloeiende Bfd te maken heeft, zullen worden gecompenseerd binnen financiële wet- en regelgeving, en níet via regels op andere vlakken.

Gelijk speelveld
Tot slot ziet het ernaar uit dat het ministerie van Financiën zich wil inzetten om een gelijk speelveld tussen banken en verzekeraars te realiseren, zodat ook verzekeraars mogen bemiddelen bij financiële producten. Banken mogen dat nu al op grond van hun DNB-vergunning, maar verzekeraars zouden daar straks onder de Wfd een aparte bemiddelingsvergunning voor moeten aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten. Verzekeraars worden daardoor benadeeld, aldus Van den Hoff, en daarom hebben wij dit punt de afgelopen maanden regelmatig aangekaart. Na afloop van het AO, toen Financiën nog enkele mededelingen deed, bleek dat aan die wens waarschijnlijk gehoor wordt gegeven. Het is nog geen officiële toezegging, maar dat dit signaal wordt gegeven door Financiën is voor ons al een groot winstpunt, besluit Van den Hoff.

Verzekerd!, november 2005