Taskforce jeugdwerkloosheid


- Persbericht -

Realitycheck: Taskforce en MKB Leerbanen realiseren 24.218 extra jeugdbanen Niemand is verantwoordelijk voor de overgang van VMBO naar MBO

Den Haag, 16 november 2005 - Vandaag, tijdens de bijeenkomst met de Vaste Kamercommissies van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs Cultuur en Wetenschap presenteren de Taskforce Jeugdwerkloosheid en MKB 10.000 Leerbanenplan het aantal gerealiseerde jeugdbanen. Samen hebben zij 24.218 jeugdbanen gerealiseerd, waarvan 7.334 door het MKB 10.000 Leerbanenplan. De doelstelling voor dit jaar is hiermee gehaald. 'Dit is mooi natuurlijk' aldus Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce. 'Maar tegelijkertijd moeten we ons nu gaan inzetten om een oplossing te zoeken voor de knelpunten die we tegenkomen'.

Hans de Boer licht de commissieleden in over de stand van zaken en neemt samen met Loek Hermans (MKB 10.000 Leerbanenplan) de 7.334e leerbaan in ontvangst van een werkgever en jongere in de detailhandel.
Het succes van deze cijfers is voor een groot deel te danken aan de inzet van CWI en de 20 regionale MKB actieteams van het MKB Leerbanenplan. Zij wisten met extra inzet meer jongeren te bemiddelen naar een baan.

Aantal extra jeugdbanen op schema
De Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft nog voor het eind van het jaar de doelstelling van het aantal extra jeugdbanen gehaald! De teller staat nu op 24.218. De doelstelling tot en met dit jaar was 22.500. De cijfers die vanmiddag gepresenteerd worden aan de commissies zijn door vakkampioenen van Skills Netherlands op vakkundige wijze vorm gegeven. Om de einddoelstelling van 40.000 extra jeugdbanen te kunnen behalen, zijn er veranderingen nodig op een aantal gebieden. De 'veldwerkers' van de Taskforce zijn, doordat zij zich dagelijks op de werkvloer bewegen met een aantal belangrijke knelpunten in aanraking gekomen.

Knelpunten
De Taskforce Jeugdwerkloosheid verschuift zijn aanpak van curatief naar preventief. Om een preventieve aanpak goed uit te kunnen voeren is er helderheid nodig: Hoe zit het met het aantal voortijdig schoolverlaters per ROC? Wie is verantwoordelijk voor de overgang VMBO-MBO? En hoeveel stageplaatsen komen we nu eigenlijk te kort?


1. Prestatie-indicatoren VSV voor ROC's?
Een knelpunt is het hoge aantal voortijdig schoolverlaters. Bekend is dat er vorig jaar weer 64.000 nieuwe voortijdig schoolverlaters waren. Uit de cijfers kun je afleiden dat er per ROC gemiddeld 1000 jongeren uitvallen. Maar hoe presteren de individuele ROC's eigenlijk.
Hans de Boer heeft aan de kamerleden gevraagd om te helpen om deze uitvalcijfers boven water te krijgen.


2. Wie is verantwoordelijk voor de overgang VMBO-MBO? De overgang van het VMBO naar het ROC is een moment dat voor veel jongeren leidt tot het vroegtijdig afbreken van de schoolloopbaan. Tussen de 15% en 25% van de jongeren weet aan het eind van het VMBO nog niet weet wat ze het schooljaar daarop gaan doen. Een groot risico.
Wie is na het examen formeel aanspreekbaar voor een sluitende overgang van VMBO-leerlingen naar het ROC. Het lijkt erop niemand! De Taskforce Jeugdwerkloosheid stelt de kamerleden voor dat er een heldere verantwoordelijkheid wordt belegd bij één partij.


3. Stageplaatsen
Een groot probleem is het ontbreken van inzicht in zowel het aanbod van stagiairs als de stageplaatsen die bedrijven beschikbaar hebben. De discussie over een tekort aan stageplaatsen is lastig te voeren omdat we niet weten hoeveel stageplekken er zijn in Nederland.
De Taskforce zoekt onder de kamerleden medestanders voor een 'funda.nl' voor stageplekken. Hierdoor komt er meer inzicht in de tekorten aan stageplaatsen en waar zij voorkomen.

Belang startkwalificatie en inzet O&O Jeugdmodel
Bovenstaande knelpunten dragen bij aan het niet halen van de startkwalificatie. Een van de constateringen van de Taskforce is namelijk dat er voor jongeren zonder startkwalificatie extra inspanningen nodig zijn om ze al werkende weg weer een vak te leren. Sociale partners kunnen een bijdrage leveren aan dit tweede kans beroepsonderwijs door afspraken in CAO's te maken. Zo kunnen zij bijvoorbeeld aangeven met welke gemeente ze zaken willen doen. Het zou mooi zijn als het kabinet de werkgevers financieel zou ondersteunen voor de inspanningen die zij leveren. Het O&O Jeugdmodel kan ook deels een oplossing zijn. Er zijn 35.000 probleemjongeren. Wij zouden graag deze jongeren weer in het proces krijgen en hen het gevoel geven dat ze er echt nog bij horen. 'ik hou me aanbevolen voor ieder advies over hoe ik deze jongelui kan bereiken'aldus Hans de Boer, wat dat is toch het moeilijkst'.
Jongeren zijn succesvoller op de arbeidsmarkt wanneer ze over een startkwalificatie beschikken. Wij kunnen daar een steentje aan bijdragen. Hiervoor roept Hans de Boer de werktop op om het O&O Jeugdmodel verder te versterken!

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Ria van der Steen, persvoorlichter Taskforce Jeugdwerkloosheid T: 070-333 5822
M: 06 18306517@: mvdsteen@minszw.nl
Drs. C. Hoogendijk, Projectleider MKB Leerbanenplan
M: 0611351707
@: hoogendijk@mkb.nl

Over de Taskforce Jeugdwerkloosheid
De Taskforce Jeugdwerkloosheid is ingesteld door de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Doelstelling van de Taskforce is om in vier jaar tijd 40.000 jeugdbanen te realiseren en een sluitende aanpak voor jongeren: iedere werkloze jongere binnen zes maanden weer terug op school of aan het werk. Om dit te bereiken stimuleert en faciliteert de Taskforce werkgevers, intermediairs, opleiders en gemeenten om optimaal samen te werken. Ook roept de Taskforce werkgevers op hun vacatures gratis te melden bij de CWI-vestiging in de buurt of via de gratis CWI Vacaturelijn 0800 8001.

Over het MKB Leerbanenplan
Het MKB 10.000 leerbanenplan is een initiatief van MKB Nederland, ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, met als doel 10.000 leerbanen te realiseren in het MKB. Er zijn inmiddels 20 regionale actieteams actief, verspreid over heel Nederland, waarin regionale vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven en betrokken organisaties participeren. Dit betekent dat meer dan 150 man actief zijn om leerbanen te realiseren in het midden en kleinbedrijf. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Landelijk Actieteam, 0343-524021 of bezoek onze website www.mkbleerbanen.nl.