Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
16 november 2005
Ons kenmerk
DGP/MDV/U.05.02728
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk

-
Onderwerp
Nationale OV-ambassadeur

Geachte voorzitter,

Mede namens minister Peijs licht ik u hierbij in over de nationale OV- ambassadeur die wij gaan aanstellen om het beste resultaat te boeken voor de reiziger in het openbaar vervoer: een zo snel en comfortabel mogelijk vervoer, los van de vraag welke overheden en vervoerders aan de lat staan.

In het afgelopen voorjaar hebben we een tijdelijk OV-beraad ingesteld waarin alle partijen waren betrokken: decentrale overheden, vervoerbedrijven, ProRail, reizigers-organisaties en het rijk. Het OV- beraad heeft laten zien dat alle partijen gezamenlijk heel goed in staat zijn om de kansen voor het OV te benoemen, en samen een ambitieuze visie neer te zetten. Deze visie is overgenomen in Deel III van de Nota Mobiliteit. We zien inmiddels dat het op diverse fronten goed gaat met het OV: rijk, decentrale overheden en vervoerbedrijven investeren fors in infrastructuur, materieel, vervoerconcessie en dienstverlening. Wij vinden dat er echter in de uitvoering nog verbeteringen mogelijk zijn op het gebied van rolverdeling, afstemming en meer oog en kwaliteit voor de reiziger.

Wij willen de gezamenlijke aanpak voortzetten met een nationale OV- ambassadeur als 'gezicht' met gewicht en met gezag. Deze OV-ambassadeur heeft als taak om, samen met vertegenwoordigers van alle partijen, te zorgen voor voldoende afstemming teneinde de inzet van de diverse partijen beter op elkaar af te stemmen, en daarmee de reiziger optimaal te bedienen.

De OV-ambassadeur krijgt wat ons betreft in ieder geval de volgende rollen: de visie van de Nota Mobiliteit en de acties uit de Uitvoeringsagenda met alle partijen concreet handen en voeten geven;
nationaal aanspreekpunt voor reizigersorganisaties; toezien op een goed verloop van de contacten tussen overheden, vervoerders en reizigersorganisaties;
bij onverhoopte problemen de helpende hand bieden en zorgen dat partijen zo snel mogelijk weer met elkaar verder gaan.

Het laatste punt sluit aan op de behoefte van alle betrokkenen in het OV- beraad aan een vorm van conflictbeslechting. Het voorstel van de reizigersorganisaties om een Nederlandse Vervoer Arbiter (NVA) in te stellen, hebben wij niet overgenomen.
Naar aanleiding van hun voorstel hebben wij wel enkele concrete maatregelen aangekondigd; zie de brief van 15 november met kenmerk DGP/SPO/U.05.02487 waarmee ik mijn brief aan de consumentenorganisaties in het Locov in afschrift aan uw Kamer heb gestuurd.

De OV-ambassadeur zal zeker ook vanuit een positieve insteek succesvolle praktijkervaringen breed over het voetlicht brengen. Wij zullen, samen met vertegenwoordigers van alle partijen, de rollen van de OV-ambassadeur verder uitwerken binnen het kader van de Uitvoeringsagenda bij de Nota Mobiliteit.

De daadwerkelijke benoeming van de nationale OV-ambassadeur en de precieze taakomschrijving verwachten wij komend voorjaar.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw drs M.H. Schultz van Haegen