Gemeente Den Haag

november 2005
Onderwijshuisvesting: 32 nieuwe Haagse scholen sinds 2000 (16 november)

Met ingang van 1997 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting en is Den Haag begonnen met de planning van nieuwe scholen in Den Haag. Het resultaat is dat er vanaf 2000 al 32 nieuwe scholen zijn gebouwd. De gemeente Den Haag investeert ook in 2006 weer een fiks bedrag in onderwijshuisvesting, namelijk ruim 58 miljoen. Hiermee kan de gemeente het huidige beleid voor de huisvesting van het primair en voortgezet onderwijs in Den Haag opnieuw krachtig stimuleren. De nadruk ligt op (vervangende) nieuwbouw. Daarnaast is er geld begroot voor het groot onderhoud en aanpassingen aan bestaande gebouwen.

Pierre Heijnen, wethouder van onderwijs: "Onderwijshuisvesting is sinds 1997 een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Sinds die tijd is meer dan 300 miljoen euro geïnvesteerd in school-gebouwen. Ik ben er trots op dat we in Den Haag zo'n groot deel van de scholen hebben vernieuwd en verbeterd. Er zijn nu al 32 nieuwe scholen gebouwd. De komende jaren worden er nog eens 32 nieuwe scholen opgeleverd. Daarnaast zijn vele tientallen scholen ingrijpend aangepast en uitgebreid. Tot ver na 2010 gaan we hiermee door. Zo kunnen we ook de komende jaren leerlingen en leerkrachten in goede scholen huisvesten waarin ze prettig kunnen leren en werken".

In 2006 wordt op diverse locaties in de gemeente gestart met (vervangende) nieuwbouw. Hiervoor is 49 miljoen gereserveerd. Nieuwbouwprojecten zijn voorzien voor de openbare basisschool Prinses Marijke samen met bijzondere basisschool Koningin Beatrix, de bijzondere basisscholen VAHON, Yunus Emre, Morgenstond en Elout van Soeterwoude. Ook voor het 's-Gravendreef College voor bijzonder voortgezet onderwijs in Leidschenveen, de bijzondere Esloo praktijkschool, het Internationaal College Edith Stein en de school voor bijzonder speciaal onderwijs Van Koetsveldschool is er voorzien in (vervangende) nieuwbouw.

Voor onder meer groot onderhoud en aanpassingen aan bestaande schoolgebouwen, de aanschaf van onderwijsleerpakketten en meubilair wordt in 2006 ruim 9 miljoen uitgetrokken. Tien scholen komen voor groot onderhoud en aanpassingen in aanmerking.