Gemeente Doetinchem

Lokaal prostitutiebeleid voldoet aan verwachtingen


-16 november 2005-
Het prostitutiebeleid in Doetinchem sluit goed aan op de doelstellingen van het rijksbeleid. Dat blijkt uit een evaluatie van het in 2000 door de gemeenteraad vastgestelde beleid. Burgemeester Horselenberg stelt de raad daarom voor het huidige prostitutiebeleid voort te zetten. Wel wil zij de maximale omvang van een seksinrichting verder inperken.

Bij het vaststellen van het lokale prostitutiebeleid in 2000 bepaalde de raad dat een seksinrichting niet meer dan 40 arbeidsplaatsen mag bevatten. In de praktijk blijkt dat een seksinrichting van dergelijke omvang uit oogpunt van beheersbaarheid en toezicht niet wenselijk is. De burgemeester wil de omvang van een seksinrichting daarom beperken: per etmaal mogen er maximaal 40 verschillende prostituees aanwezig zijn, waarvan er ten hoogste 20 gelijktijdig in de seksinrichting aanwezig mogen zijn. De beleidslijn dat er in Doetinchem plaats is voor hooguit drie seksinrichtingen blijft gehandhaafd. Deze regel is een nadere invulling van het prostitutiebeleid op basis van overleg met de regionaal coördinator voor de prostitutie en mensenhandel.

De evaluatie van het Doetinchemse prostitutiebeleid wordt op 1 december 2005 besproken in de commissie beleidsevaluatie. Deze evaluatie was afgesproken bij de inwerkingtreding van het prostitutiebeleid in 2000. Uit de effectrapportage die nu aan de gemeenteraad is gestuurd, blijkt dat de doelstellingen van het beleid geleidelijk zijn bereikt, maar dat actualisering van beleid en regelgeving noodzakelijk blijft. Politieambtenaren van de politieregio Noord- en Oost Gelderland, die deel uitmaken van het regionaal Handhavingsteam prostitutie/mensenhandel, zijn belast met het toezicht op het naleven van de regels zoals die zijn vastgelegd in de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Doetinchem 2005 (Apv).