Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 16 November 2005

Structuurverbetering Kampereiland verzelfstandiging van beheer

Structuurverbetering, optimale landbouw en aandacht voor landschap en natuur

In het kader van het privaatrechtelijk beheer van het Kampereiland kiest het college voor structuurverbetering door schaalvergroting. Het college wil pachters de gelegenheid geven te kiezen voor schaalvergroting door mee te werken aan het overdragen van pachtrechten van de ene pachter naar de andere pachter op Kampereiland. Voorwaarde is wel dat beide pachters dat vrijwillig overeenkomen en dat ook het pachtersdeel van het melkquotum wordt overgedragen. Om dit te stimuleren, wil het college dan ook het gemeentelijke aandeel in het quotum kosteloos overdragen. De op en afgaande pachters moeten onderling daarvoor een financiële regeling treffen. De gemeente Kampen houdt zich daarvan afzijdig.

De gemeente Kampen werkt niet mee als de betrokken pachtgronden door de gemeente binnen tien jaar worden aangewezen als bestemd voor toekomstige woningbouw, bedrijfsterrein of natuurgebied.

Ook wordt geen medewerking verleend als een pachter daardoor pachtgronden verkrijgt aan beide zijden van de IJssel.

En tot slot wordt de medewerking niet verleend als de medewerking tot gevolg heeft dat een pachtbedrijf ontstaat van meer dan 90 ha. De pachtrechten moeten dan worden overgedragen aan meerdere collega-pachters.

Vrijwilligheid

De keus ligt bij de pachter. Kiest de pachter voor structuurverbetering en schaalvergroting; de gemeente is bereid mee te werken indien pachters in alle vrijheid daar een overeenkomst over hebben afgesloten.

Niet voor alle pachters is schaalvergroting de beste keus. Ook andere keuzes zijn denkbaar. Zoals zich meer richten op natuurbeheer. Het is de boer/ondernemer die deze afweging het beste kan maken en die zelf verantwoordelijk is voor zijn toekomst. Ook deze keus zal de gemeente Kampen respecteren.

Daarmee klinkt in het standpunt van het college de rapportage door van de accountants die in opdracht van de Pachtersbond een analyse hebben gemaakt van de pachtbedrijven op Kampereiland.

Daarmee volgt het college op hoofdlijnen het advies van het Landbouwkundig Economisch Instituut.

Verzelfstandiging

Ook kiest het college er voor het beheer van Kampereiland en omgeving verder te verzelfstandigen.

Daartoe worden alle pachtgronden op Kampereiland die eigendom van de gemeente Kampen zijn ondergebracht in een Vastgoed BV. De aandelen blijven voor 100% in handen van de gemeente Kampen. Het beheer wordt ondergebracht bij een Beheer BV. Ook de aandelen in de beheer BV blijven voor 100% eigendom van de gemeente Kampen.

De Beheer BV wordt directeur van de Vastgoed BV. Directeur van de Beheer BV wordt een rentmeesterskantoor. Daartoe wordt met het huidige rentmeesterskantoor Noorderstaete onderhandeld of deze bereid is het huidige contract onder deze condities voort te zetten.

De directie is verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe regels en wordt daarnaast verantwoordelijk voor het financieel rendement.

Het toezicht op de directie wordt uitgeoefend door een Raad van Commissarissen en uiteraard moet de directie elk jaar verantwoording afleggen aan de aandeelhouder, de gemeente Kampen.

Om er voor te zorgen dat ook de belangen van de pachters voldoende aandacht krijgen, wordt een pachtersraad ingesteld die het recht krijgt op informatie van de directie en gevraagd danwel ongevraagd de directie van advies kan dienen.

Natuur en landschap, ruimtelijke ordening

De verantwoordelijkheid voor natuur, landschap en de ruimtelijke ordening blijft als publieke taak bij de gemeente. Zo wordt voorkomen dat economische belangen bij de verpachting en de belangen van natuur, landschap en ruimtelijke ordening worden vermengd.

Ook hierin volgt het college in hoofdlijnen het advies van Deloit Consultancy.

Gemeenteraad heeft het laatste woord

Tien nieuwe kaderstellende beleidsregels

Om dit te bereiken zal het college de gemeenteraad via de commissie Grondgebied een voorstel voorleggen waarbij alle oude regels worden afgeschaft en de gemeenteraad tien nieuwe kaderstellende regels vaststelt.

Verder wordt de gemeenteraad voorgesteld de gemeentelijke pachtgronden onder te brengen in een Vastgoed BV en de directie op te dragen aan een Beheer BV.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Kampen, bureau communicatie

038 339 2718

Privaatrechtelijk beheer = beheer als eigenaar. Dat in tegenstelling tot publiekrechtelijk beheer = de gemeentelijke verantwoordelijkheid als overheid voor bijvoorbeeld de ruimtelijke ordening, openbare orde enz.