Ingezonden persbericht


Persbericht

CDA wil Rotterdamse Vergeet-me-niet-dag en boodschappen begeleidingsdienst

Het CDA Rotterdam zal zich bij de komende begrotingsbehandeling in de gemeenteraad hard maken voor eenzaamheidsbestrijding onder ouderen. Woordvoerder ouderenbeleid Karen Duys zal volgende week onder andere pleiten voor een Rotterdamse 'Vergeet-me-niet-dag' en een boodschappen begeleidingsdienst. Dat liet zij weten tijdens een congres over het thema eenzaamheid, dat gisteren plaatsvond in het Van Harte Resto Rotterdam.

Het vorige week geopende Van Harte restaurant in Delfshaven, het eet- en activiteitenlokaal voor mensen in een sociaal isolement, was voor het CDA de ideale omgeving om met enkele tientallen zorgverleners en betrokkenen van welzijnsorganisaties en maatschappelijke instellingen te discussiëren over het voorkómen en bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Professor Jenny Gierveld en vertegenwoordigers van onder meer Thuiszorg Rotterdam, het Nationaal Fonds Ouderenhulp en Humanitas deden hiervoor tal van praktische suggesties. In elk geval twee hiervan wil het CDA in Rotterdam oppakken.

Vergeet-me-niet-dag

Om aandacht te blijven vragen voor eenzaamheid moet jaarlijks een Rotterdamse Vergeet-me-niet-dag worden georganiseerd. Dit in navolging van het landelijk initiatief van het Nationaal Fonds Ouderenhulp, dat zich in de praktijk al bewezen heeft. In samenwerking met ouderenbonden, maatschappelijke en welzijnsorganisaties moeten Rotterdammers en politici aangespoord worden eenzame ouderen op te zoeken en hen een leuke dag te bezorgen. Bijvoorbeeld door een wandelingetje te maken, een terrasje te pakken, naar de dierentuin te gaan of door een concert- of museumbezoek ontstaan waardevolle, langdurige contacten die eenzaamheid in de kiem kunnen smoren.

Boodschappen begeleidingsdienst

Ook dient bekeken te worden of in Rotterdam een boodschappen begeleidingsdienst kan worden opgezet. Deze dienst beleidt ouderen en minder validen die weinig contacten hebben, slecht ter been zijn of zich onveilig voelen. Boodschappen doen blijkt de ideale manier om ouderen uit hun isolement te halen. Ouderen worden thuis opgehaald en kunnen onder begeleiding gezellig met buurtgenoten winkelen. In Den Haag is dit al jarenlang een groot succes. Wekelijks maken 1000 ouderen hier gebruik van.

CDA-raadslid Karen Duys zal in de komende raadsvergadering pleiten voor realisering van beide initiatieven. Duys: "De stad heeft voor het komende jaar miljoenen euro's vrijgemaakt om ouderen in staat te stellen mee te (blijven) doen aan de maatschappij. Het CDA is hier natuurlijk erg blij mee. Met mijn voorstellen neem ik een voorschot op een effectieve besteding van een slechts klein deel van dit geld: ervoor zorgen dat wij onze ouderen in Rotterdam - met welke achtergrond dan ook - niet vergeten en dat zij volop bij de samenleving betrokken blijven!"

Rotterdam, 16 november 2005

----------------------
Noot voor de redactie/