Gemeente Barneveld


Gratis identiteitskaart voor 14-jarigen

Met ingang van 1 januari 2006 kunnen alle 14-jarigen gratis een Nederlandse Identiteitskaart (NIK) krijgen bij de gemeente waar zij zijn ingeschreven. Het kabinet heeft dit op advies van minister Pechtold besloten. Sinds 1 januari van dit jaar is de Wet op de identificatieplicht uitgebreid en zijn mensen vanaf 14 jaar verplicht om zich te kunnen identificeren. Als tegemoetkoming aan 14-jarigen die vaak nog niet beschikken niet over een geldig identiteitsbewijs zoals een rijbewijs, is tot deze maatregel besloten. Het Rijk vergoedt de kosten die de gemeente maakt.

Aanvragen indienen De aanvrager moet aan een aantal voorwaarden voldoen om voor de gratis NIK in aanmerking te komen, namelijk: * de nederlandse nationaliteit bezitten; * ingeschreven zijn in de gemeentelijke basis administratie; * jaar zijn of binnen 8 weken na de aanvraag 14 jaar worden.

Ook mensen die al een NIK, Europese Identiteitskaart (EIK)of paspoort hebben, kunnen een gratis NIK aanvragen tegen inlevering van hun oude, nog geldige NIK of EIK. Het paspoort kunnen ze gewoon behouden. De afdeling Publiekszaken gaat alle inwoners die komend jaar 14 jaar worden een brief sturen om hen op de mogelijkheid van een gratis NIK te attenderen.

Geen extra kosten

Gemiddeld zijn er jaarlijks ongeveer 700 mensen met de leeftijd van 14 jaar in de gemeente Barneveld. De gemeente krijgt van het Rijk de kosten vergoed die zij maakt om het NIK te vervaardigen. De gratis verstrekking gebeurt vanaf 1 januari 2006. Personen die vorig jaar 14 jaar zijn geworden en een NIK hebben aangeschaft, krijgen geen compensatie voor de gemaakte kosten.

Barneveld, 15 november 2005

Communicatie Mutatiedatum 16/11/2005