Gemeente Rotterdam

Nr. 196
16 november 2005

Straataanpak slaat aan in Rotterdam-IJsselmonde

Mensen maken de stad in Hordijkerveld

De bewoners van de stadsvernieuwingswijk Hordijkerveld spelen een belangrijke rol in 'Mensen maken de Stad'. Dit is het gemeentelijk programma waarin Rotterdammers afspraken maken hoe ze als goede buren willen samenwonen, en zorgen voor hun straat. In deze wijk in IJsselmonde maken bewoners van 23 flats afspraken hoe ze de onderlinge contacten kunnen versterken en hoe ze hun straat schoon en heel houden. De contacten waren tot nu toe beperkt, maar in de grootschalige vernieuwingsoperatie in Hordijkerveld blijkt Mensen maken de Stad als sociale aanpak aan te slaan. Bijzonder is ook dat woningbouwcorporatie Vestia de bewoners stimuleert bij het organiseren van activiteiten en daarvoor geld beschikbaar stelt.

Wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie) nam woensdag op werkbezoek kennis van de aanpak in Hordijkerveld. Met de afspraken in de wijk zetten gemeente, bewoners en andere partijen een nieuwe stap om de Collegedoelstelling van Mensen maken de Stad te bereiken.

Meer activiteiten, minder overlast
In Hordijkerveld begonnen de bewoners van twee flats aan de Bermdijk en Lodijk in 2004 als proef met Mensen maken de Stad. Destijds waren er bijna geen initiatieven en leefden de mensen voornamelijk langs elkaar heen. Inmiddels organiseren de bewoners activiteiten op straat, gaan ze beter met elkaar om en houden ze hun buurt schoon. Volgens de wijkagent zijn er vanuit de flats nog maar weinig signalen over onrust of overlast. Naar aanleiding van dit succes hebben de gemeente, de deelgemeente IJsselmonde en woningbouwcorporatie Vestia afgesproken om deze aanpak in 23 flats in te voeren. Mensen maken de Stad is op die manier onderdeel van de grootschalige vernieuwingsoperatie in Hordijkerveld, waarbij nieuwbouw, renovatie, vernieuwing van het groen en het versterken van de contacten tussen de bewoners ervoor moeten zorgen dat Hordijkerveld een prettige en comfortabele wijk blijft om in te wonen.

De onderlinge afspraken worden vastgelegd in een straatagenda. Hordijkerveld zet daar flinke stappen in. Dit jaar worden acht agenda's ondertekend. Doel op de langere termijn is in de wijk (voor de 23 flats) zeventien en in heel IJsselmonde veertig straatagenda's vast te stellen. De straatagenda's spelen in Rotterdam vooral een rol in de minder veilige wijken, waar de leefbaarheid onder druk staat.

Op koers met resultaten
Mensen maken de Stad is onderdeel van het gemeentelijk integratieprogramma. Het College heeft zich ten doel gesteld dat in 2006 totaal 1600 straten in Rotterdam meedoen aan Opzoomeren. 250 Straten moeten voorzien zijn van Stadsetiquette (straatafspraken) en 150 daarvan moeten afspraken hebben voor een duurzame samenwerking met instellingen en diensten in Rotterdam. Mede door de impuls in Hordijkerveld ligt het programma op koers.

noot voor de redactie/