FNV

Tienduizenden handtekeningen `school als beste werkplaats'

De campagne `School de beste werkplaats' heeft meer dan honderdduizend handtekeningen opgeleverd. Minister Van Ardenne nam de protesten tegen kinderarbeid woensdagmiddag in het Nationaal Onderwijsmuseum in ontvangst uit handen van Dian van Unen, hoofd van FNV Mondiaal. De campagne begon drie jaar geleden. "We doen al jaren mee aan deze campagne", vertelt Martin Kircz, bestuurder van Algemene Onderwijsbond (AOb) woensdag in FNV e-Magazine.

"Het gaat ons natuurlijk ook aan. We zijn meesters en juffen en die kinderen horen bij ons in de klas. Alles beter dan tapijtjes knopen. In de les zitten is meer dan taal en rekenen leren, het betekent ook kind-zijn en het bevordert de gezondheid en hun welbevinden. De spin-off van het naar school gaan is enorm. In India is uit onderzoek gebleken dat tieners die tien jaar hebben gewerkt economisch waardeloos zijn geworden, omdat ze uitgeput zijn geraakt."

Tegelijkertijd met de overhandiging in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam wordt een tentoonstelling over kinderarbeid in Marokko geopend.

Van minister Van Ardenne verwachten de organisaties achter de campagne dat ze het Nederlandse model krachtiger exporteert. "We kennen de Millenniumdoelen", zegt Kircz. "In 2015 moeten alle kinderen naar school. En we weten dat we dat op deze manier niet zullen halen. Daarom moet de druk wat worden opgevoerd. Die honderdduizend handtekeningen zijn een ondersteuning van de algehele strijd tegen kinderarbeid."