D66

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie gaat er op verzoek van D66 voor zorgen dat asielzoekers stage mogen lopen wanneer dit onderdeel uitmaakt van hun opleiding. Kamerlid Ursie Lambrechts had hier bij de minister op aangedrongen. Asielzoekers hebben doorgaans wél recht op onderwijs, maar mogen niet werken en daarom ook geen stage lopen. Wie een MBO-opleiding volgt kan daardoor de opleiding niet afmaken, omdat de stage een verplicht onderdeel is.

Lambrechts: 'In steeds meer opleidingen neemt de praktijkcomponent een belangrijke plaats in; een MBO-leerling die geen stage kan lopen haalt veel minder uit zijn opleiding en zal sowieso nooit een diploma kunnen halen. Het is nogal rechtlijnig geredeneerd om MBO's die in een asielprocedure zitten verbieden stage te lopen. Volgens D66 kan dat best wat coulanter'.

Tijdens het overleg over de justitiebegroting gaf minister Verdonk aan de opvatting van D66 te delen. De regering zal maatregelen nemen opdat asielzoekers die recht hebben op onderwijs ook hun stage kunnen afronden.

16-11-2005 14:15