Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 15 november 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 15 november 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

MediationPer 1 april 2006 wordt bij de provincie Zuid-Holland mediation ingevoerd. In de Statenvergadering van april 2005 hebben Provincie Staten (PS) zich uitgesproken over de invoering hiervan. Mediation kan een belangrijke rol spelen bij het oplossen van conflicten. Daarnaast kan mediation een werking hebben bij het voorkomen van conflicten en draagt het bij aan de vermindering van de juridisering en aan het verbeteren van de communicatie met andere partijen. Tenslotte draagt mediation bij aan het verbeteren van de beeldvorming van de provincie bij burgers. In eerste instantie wordt volgend jaar met mediation gestart in de provinciale bezwaarschriftenprocedure. Dit houdt in dat alle ingediende bezwaren en klachten aan de hand van de beschreven criteria worden bekeken op mogelijkheden voor mediation.

Beantwoording vragen ontheffingverlening Stichting Prins Willem Alexanderbad in Koudekerk aan den Rijn (nr. 1980)Statenleden J.J. Helder (VVD) en J.J. Démoed (CDA) hebben vragen gesteld over Het Prins Willem-Alexanderbad. Het openluchtzwembad heeft een brief ontvangen waarin staat dat de ontheffing voor onbepaalde tijd wordt omgezet in een ontheffing voor bepaalde tijd, namelijk 5 jaar. Het gaat over een ontheffing van het gestelde in artikel 65 "Wet Hygiëne en veiligheid van badinrichtingen en zwemgelegenheden". De vragenstellers willen onder andere weten of dit betekent dat het zwembad een overloopinstallatie moet aanbrengen om te kunnen blijven bestaan. Dat zou een ingrijpende verbouwing inhouden waarvoor de financiële middelen niet voorhanden zijn. GS geven in hun beantwoording aan dat het zwembad het recht op ontheffing behoud na vijf jaar indien de omstandigheden ongewijzigd zijn. De reden dat de ontheffing nu voor bepaalde tijd wordt afgegeven houdt verband met het feit dat GS op die manier een vinger aan de pols wil houden. Ook wordt zo de rechtsgelijkheid tussen de verschillende zwembaden in Zuid-Holland bevorderd.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Beantwoording vragen over het ontwikkelingsprogramma Groene Hart versus Transformatievisie Oude Rijn Zone (nr. 1978)Recent heeft de stuurgroep Oude Rijn Zone een ontwerp-transformatievisie Oude Rijn Zone in de inspraak gebracht. Parallel daaraan heeft ook overleg plaatsgevonden over een concept Ontwikkelingsprogramma Groene Hart. Volgens de vragenstellers, J.J. Démoed (CDA) en J.A. Klein (CDA), zouden in beide documenten verschillende beleidsdoelen worden beschreven. GS geven in hun beantwoording aan dat er van verschillende visies voor hetzelfde gebied geen sprake is. Beide plannen baseren zich op het Groene Hart-beleid, zoals neergelegd in de Nota Ruimte.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Subsidies

Aan RTV West en RTV Rijnmond is een incidentele subsidie beschikbaar gesteld van 25.000 euro voor het gezamenlijk verzorgen van een rechtstreekse TV uitzending van het bezoek dat Koningin Beatrix 11 november 2005 aan de gemeenten Westland en Midden Delfland heeft gebracht. Er is een incidentele subsidie verleend van 5.000 euro aan het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard voor het opstellen van de waterkansenkaart. Er is een meerjarige projectsubsidie verleend van maximaal 55.768 euro aan PJ partners. Hiervan is maximaal 33.460 euro voor 2005 en maximaal 22.308 voor 2006. De subsidie voor 2006 is onder voorbehoud van goedkeuring van de provinciale begroting 2006 door PS. De subsidie voor "Stimuleringsregeling bodemsanering derde tender 2001" is vastgesteld op 108.075 euro. Totaal 86.460 euro hiervan is reeds verstrekt. De definitieve GDU-bijdragen van in totaal 430.896 euro voor de gemeente Zwijndrecht zijn voor de projecten:- Aanleg fietspaden Thorbeckelaan, 157.580 euro- Rotonde Laan van Walburg, 156.563 euro.- Aanleg fietspad Laan van Nederhoven, 116.753 euro. Voor de reconstructie van de Willem Dreeslaan/Kamerling Onneslaan, met aanleg vrijliggend fietspad, is aan de gemeente Papendrecht een BDU-bijdrage verleend van 125.858 euro. Er is een BDU-bijdrage van 286.948 euro verleend aan de gemeente Liesveld voor de aanleg van fietspad Wilgenweg. Last onder DwangsomBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last van dwangsom' opleggen. In de onderstaande gevallen is een last van dwangsom opgelegd:

Lasten onder dwangsom, opgelegd aan Schokbeton B.V. te Zwijndrecht. De lasten onder dwangsom variëren van 500 euro tot 2.500 euro met maxima variërend van 5.000 tot 15.000 euro, voor het niet voldoen aan bepalingen van de richtlijn CPR 15-1 voor de opslag van gevaarlijke afvalstoffen. De begunstigingstermijnen bepaald op twee (1 keer) en dertien (5 keer); Schokbeton B.V. te Zwijndrecht twee lasten onder dwangsom opgelegd van 2.500 euro per vier weken, tot een maximum van 25.000 euro, wegens het niet opstellen en toezenden van een toereikend afvalstoffen- respectievelijk energieplan. De last onder dwangsom van 25 juli 2005 opgelegd aan Scheepssloperij Nederland BV te 's-Gravendeel is opgeschort omdat de overtreden situatie in een vergunningsprocedure wordt gelegaliseerd. De dwangsom was opgelegd vanwege het niet hebben van een voldoende vloeistofdichte scheepssloophelling binnen de inrichting.