Provincie Noord-Holland

16-11-2005

Onderwerp

Voorgenomen fusie Bestuursforum Schiphol en kern Bestuurlijke Regiegroep Schiphol

Marcel van Kanten

Het Bestuursforum Schiphol (BFS) en de kern van de Bestuurlijke Regiegroep Schiphol (BRS) zullen worden samengevoegd, indien de deelnemers in deze samenwerkingsverbanden daarmee eens zijn. De provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam (kern BRS) en Schiphol Group willen daarvoor een intentieovereenkomst ondertekenen. Belangrijke consequentie van de samenvoeging is dat de luchthaven Schiphol dan geen deel meer zal uitmaken van dit nieuwe samenwerkingsverband. Momenteel is Schiphol Group nog deelnemer van de BFS, net als de genoemde overheden. GS hebben vandaag besloten om de intentieovereenkomst in principe te willen ondertekenen. Het ondertekenen is echter nog afhankelijk van besluitvorming van de gemeente Haarlemmermeer (ook kern BRS).

Gedeputeerde Ton Hooijmaijers: Dit nieuwe samenwerkingsverband zal slagvaardiger en efficiënter kunnen opereren dan haar afzonderlijke voorgangers. De Universiteit van Nyenrode bevestigt dat dit de good governance en integriteit van het openbaar bestuur nog verder versterkt.

Het BFS is in 1987 opgericht met als doel de economische ontwikkeling van de Schipholregio en Schipholgebonden bedrijvigheid te optimaliseren. Deelnemers zijn de provincie Noord-Holland, de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer en de Schiphol Group. De BFS bepaalt de beleidskaders voor de uitvoerende ontwikkelingsmaatschappij Schiphol Area Development Company (SADC). De SADC houdt zich bezig met de ontwikkeling en uitgifte van Schipholgebonden bedrijfslocaties. De provincie Noord-Holland, de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer en de Schiphol Group zijn aandeelhouder in de SADC.

De BRS is in 2001 opgericht om de belangen en standpunten van Amsterdam, Noord-Holland en Haarlemmermeer over de toekomst van Schiphol en omgeving te coördineren. De BRS heeft als doel het voeren van de regionale regie van de besluitvorming over de toekomst van de luchthaven Schiphol, gericht op een evenwichtige ontwikkeling van het gebied rond de luchthaven. De BRS is een belangrijk overlegorgaan namens de regio voor zowel het Rijk als de Schiphol Group. Portefeuillehouders luchthaven Schiphol van Amsterdam, Noord-Holland en Haarlemmermeer vormen samen BRS-klein (ofwel de kern van de BRS). Daarnaast kent de BRS nog 36 gemeenten en twee provincies die samen BRS-groot vormen.

Besloten is tot de herstructurering van BRS\BFS omdat zon nieuw samenwerkingsverband beter aansluit bij maatschappelijke verwachtingen over transparantie en zuiverheid van openbaar bestuur. De samenvoeging van BRS en BFS komt ook uit oogpunt van efficiency de slagvaardigheid ten goede. Onderzoekers van de universiteit van Nyenrode bevestigen dit in een onderzoek dat zij heeft gedaan naar het functioneren van de BFS.
Naast Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, hebben het college van Burgemeester & Wethouders van Amsterdam en de directie van Schiphol Group in principe al ingestemd met de voorgenomen samenvoeging. De gemeente Haarlemmermeer moet er nog over besluiten. Wanneer alle partijen akkoord zijn, kan de intentieovereenkomst getekend worden. En zal naar verwachting in 2006 de nieuwe structuur in werking treden.