Dienstenbond CNV

Voorstellen CAO Raet 2006
16-11-2005


1: looptijd

Onze leden hebben voorlopig behoefte aan een CAO met een wat langere looptijd. Wij stellen dan ook een looptijd voor van twee jaar voor, te weten van 1 januari 2006 t/m 31 december 2007.


2: loonontwikkeling

Overeenkomstig de arbeidsvoorwaardennota van de CNV Dienstenbond, stellen wij een structurele verhoging van 2% per 1 januari 2006 voor. Eind 2006 wensen wij wederom in overleg te treden om de verhoging voor 2007 te bespreken.


3: pensioen en levensloop

Per 1 januari 2006 veranderen de fiscale mogelijkheden voor pensioenopbouw. Wij stellen voor om de huidige regeling zo om te bouwen dat de huidige uittredingsleeftijd gelijk blijft. Om dat te bereiken denken wij aan een verhoging van de opbouw en een verlaging van de franchise. Wij zijn van menig dat alle gelden die momenteel worden gebruikt voor de financiering van het pensioen ook binnen de nieuw af te spreken regeling zullen worden aangewend.

Met betrekking tot de levensloop willen we in de CAO deze mogelijkheid gaan benoemen. Tevens stellen wij voor dat de werkgever bijdraagt door een nominale werkgeversbijdrage beschikbaar te stellen.


4: bandbreedte in de salarisschalen

De schalen bij Raet hebben een niet marktconforme bandbreedte, t.w tussen de 60 en 100%. Dat levert voor werknemers de nodige hindernissen op. Wij stellen dan ook voor om de bandbreedte in de salarisschalen gefaseerd terug te brengen tot de gangbare breedte van 70 tot 100%


5: 4x9 uur werken

Ons is gebleken dat het realiseren van de 36-urige werkweek d.m.v. 4x9 uur bij onze leden een belangrijke wens is. Wij stellen dan ook voor om 4X9 uur werken per week in beginsel mogelijk te maken.


6: ziektekostenstelsel

Het huidige stelsel verandert per 1 januari in een basisverzekering. De stelselwijziging brengt de nodige veranderingen. Naast de vergoeding voor de basisverzekering willen we afspraken maken over een werkgeversbijdrage voor de aanvullende verzekering.


7: arbeidsongeschiktheid

Per 1 januari 2006 verandert de WAO in de WIA, de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Deze wet heeft voor werknemers grote gevolgen. Arbeidsvoorwaardelijk verandert er nogal wat. CNV Dienstenbond wil meetbare afspraken maken over preventie en reïntegratie van zieke werknemers. Tevens stellen wij voor afspraken te maken over ontslagbescherming voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten en aanvullingen op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.


8: variabele beloningsregeling

Onze leden hebben ons laten weten dat de incentiveregeling onvoldoende gekaderd is. Zo worden targets bijv. pas midden in het jaar vastgesteld. CV Dienstenbond wil m.b.t. de regeling graag procesafspraken maken.


9: internationale solidariteit

CNV Internationaal maakt zich sterk voor internationale collegialiteit voor werknemers die het minder hebben getroffen dan werknemers in rijke landen, w.o. Nederland. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn er vakbondsprojecten in bijv. Oost Europa en werelddelen als Azië, Afrika en Zuid Amerika. Deze hebben onder meer te doel de positie van werknemers te verbeteren, aandacht te schenken aan arbeidsomstandigheden, veiligheid op het werk, scholing e.d.. Wij vragen werknemers bij Raet een project te financieren.

Wij behouden ons het recht voor om gedurende de onderhandelingen nog met aanvullende voorstellen te komen.

CNV Dienstenbond

Steffe Bak

bestuurder