FNV Bouw

Evaluatie arbeidsvoorwaardenbeleid: unieke loopbaanafspraken

Evaluatie arbeidsvoorwaardenbeleid FNV Bouw: unieke loopbaanafspraken Eén van de belangrijkste conclusies uit de evaluatie van het arbeidsvoorwaardenbeleid 2005 van FNV Bouw is dat er unieke loopbaanafspraken zijn gemaakt voor werknemers in verschillende sectoren. Werknemers in de bouw krijgen verregaande en op maat gesneden advies over carrièremogelijkheden in en zelfs buiten de bedrijfstak bouw. Door 28 loketten verspreid over het land te openen is er altijd één dicht in de buurt. Hiermee heeft FNV Bouw opnieuw een sterke impuls gegeven aan modernisering van de arbeidsvoorwaarden.

Terugkijkend op het CAO-seizoen is de vakbond er in geslaagd om diverse vernieuwingen in haar sectoren te bewerkstelligen. Tegen de achtergrond van diverse afbraakvoorstellen van werkgevers en afbraakmaatregelen van het kabinet zijn uitstekende resultaten geboekt.

Een heel concreet voorbeeld is de vakbondscontributie. In 2004 nam FNV Bouw de fiscaal voordelige behandeling van de vakbondscontributie als CAO-eis op. Deze voordelige contributieregeling is nu in 16 van de 21 CAO's afgesproken. Dit levert FNV Bouw leden een netto voordeel op die ligt tussen 70 à 80 euro.

De grootste verandering is het tijdspaarfonds. In de timmerindustrie en de bouw wordt een tijdspaarfonds opgericht ter vervanging van het vakantiefonds. In dit nieuwe fonds komt een groter bedrag dan de 8% vakantietoeslag. Verder kan het tijdspaarfonds aangevuld worden met overuren en toeslagen. Een werknemer heeft met dit fonds meer keuze: hij kan het benutten voor levensloop, maar hij kan de spaarpot ook verder aanvullen. De vakantiebon is hiermee verleden tijd.

In enkele grote CAO's zijn belangrijke, zwaarwegende afspraken over loopbaanbeleid gemaakt. De afspraken zijn een mix van preventie (voorkomen van arbeidsongeschiktheid), reïntegratie (arbeidsongeschikten kansen bieden) en ruimte voor werknemers om loopbaanwensen in te vullen. In de bedrijftak bouw komen 28 loketten waar werknemers terecht kunnen voor voorlichting, begeleiding en loopbaanadvies. Het accent ligt op het begeleiden van werk naar werk en is niet bedrijfstak gebonden. Er worden mensen en middelen vrij gemaakt om werknemers bij te staan bij (om) scholing, cursussen en begeleiding van het loopbaantraject. Dit is uniek voor de bedrijfstak.

FNV Bouw heeft in het kader van vroegpensioen campagne gevoerd met de leus 'veertig jaar werken is genoeg. Zeker in de sectoren met zwaar werk heeft dit tot volop goede resultaten geleid. De uittreedleeftijd ligt royaal onder de 65 jaar. In de sectoren van FNV Bouw is dat tussen de 60 en 62 jaar. In vergelijking met andere CAO's zijn dit goede resultaten.

Ook lukte het in vrijwel alle sectoren een tegemoetkoming te regelen voor de hoge ziektekosten. In sommige gevallen is zelfs fysiotherapie als aanvulling opgenomen. De positie van de reïntegrerende werknemer is danig versterkt. Zieke werknemers die actief meewerken aan de terugkeer op de werkplek, krijgen in het tweede ziektejaar bijna altijd loonaanvulling of een bonus. Hiermee worden werknemers geprikkeld om terug te keren in het arbeidsproces. Op loonontwikkeling is over de gehele linie goed 'gescoord'. De meeste CAO's komen uit op een structurele loonsverhoging van 1,25%.

FNV Bouw
Postbus 520 - 3440 AM Woerden

Tel 0900 36 82 689 Fax 0348 423 610