CAO-onderhandelingen Rijk in patstelling

Abvakabo fnv

De onderhandelingen voor de CAO voor rijksambtenaren zijn afgebroken. ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, CMHF en Ambtenarencentrum zijn boos: 'Met de werkgever valt geen zinnig gesprek te voeren. Ambtenaren verdienen genoeg, vindt minister Remkes. Het Rijk heeft geen problemen bij het werven van werknemers, dus waarom zouden ze zelfs maar moeite doen om met een fatsoenlijk bod te komen.' De bonden gaan terug naar de achterban om zich te beraden op verdere stappen. In de sector zijn 120.000 mensen werkzaam.

Vanaf het begin van de onderhandelingen ligt hetzelfde bod op tafel. Een loonsverhoging in 2005 van 0,6 % bij een inflatie van 1,8%. Een loonsverhoging in 2006 van 0,65 % bij een verwachte inflatie van 1,5%. Slechts 30 euro in plaats van de veel hogere vergoeding in de oude ziektekosten regeling. Mensen met een zware functie, vooral in de gevangenissen, moeten langer doorwerken of krijgen een lagere uitkering. En geen volwaardige kinderopvangregeling voor 2006 en volgende jaren.

En het is eigenlijk zo simpel. 'Rijksambtenaren willen een eerlijke CAO 2005 -2006. Al jaren krijgen zij niet alleen aanzienlijk minder dan werknemers in de marktsector, maar ook veel minder dan andere ambtenaren. En niet in het kader van werk boven inkomen. Voor rijksambtenaren geldt blijkbaar: en minder banen en minder koopkracht', aldus de bonden.