Gemeente Buren


Knelpunten bereikbaarheid brandweer in beeld gebracht

Op verzoek van PvdA-raadslid D. van Buuren hebben burgemeester en wethouders onderzoek gedaan naar de bereikbaarheid van woningen voor hulpdiensten. In een flink aantal woonbuurten, vooral die met veel rijtjeswoningen, zijn woningen moeilijk te bereiken door de toename van het aantal geparkeerde autos op de openbare weg die daarop niet is berekend. In een aantal gevallen kan dat probleem op vrij eenvoudige wijze worden verholpen, soms zijn ingrijpender maatregelen nodig. Op een aantal plekken gaat de brandweer proefrijden met een hoogwerker om de (on)bereikbaarheid feitelijk in beeld te brengen.

In verschillende straten in de oude stadskern Buren is het probleem op te lossen door invoering van een eenzijdig parkeerverbod.

Buiten de stadskern zijn de Bernhardlaan, Beatrixstraat, Irenestraat en Ridder Alartlaan parkeerprobleemstraten: deze straten kennen versmallingen en de smalle rijbaan is met paaltjes gescheiden van het voetpad. Aanpassing van de versmallingen en verplaatsing van de paaltjes kost naar schatting 3.000 euro per straat. De brandweerhoogwerker maakt een ronde door deze straten om aan te geven waar de knelpunten liggen.

Aan de Graafschapsstraat ter hoogte van Jeugdsoos '75 kan het eenzijdig parkeerverbod worden uitgebreid tot een parkeerverbod voor beide zijden van de straat.

De brandweer maakt een proefrit door de Buitenluststraat in Asch, waar twee paaltjes en een boom de doorgang bemoeilijken.

In Maurik is de Dijkhof gedeeltelijk onbereikbaar. De bocht moet daar worden verbreed en verhard en erfafscheidingen moeten worden terug geplaatst. Op de Dries is particuliere grond nodig om de hele straat berijdbaar te maken voor de brandweer. In beide gevallen gaat het om dure maatregelen: tenminste 20.000 euro. Op het meest westelijke deel van de Prinses Marijkestraat, tussen Hoogewaard en Penraadstraat, is een parkeerverbod aan beide kanten van de straat vereist.

In Beusichem liggen de pijnpunten in het ruimtegebrek op de Burg. De Bruynstraat (oplosbaar door de aanleg van acht extra parkeerplaatsen en het verplaatsen van paaltjes) en de Christinalaan/Lagewaard (te krappe kruispunten, die verruimd kunnen worden ten koste van parkeergelegenheid die dan elders opnieuw aangelegd moet worden). Ook hier gaat het om kostbare maatregelen van minstens 40 resp. 30 mille.

In de Schildersbuurt in Lienden doen de problemen zich voor in de Paulus Potterhof, deels voetgangersgebied (op te lossen door een herinrichting, plaatsing van een klappaal met verbreding van de inrit, en aanleg van een parkeerzone), in de smalle Vincent van Goghstraat (in plaats van het parkeren aan beide kanten van de straat zijn hier aparte parkeervakken nodig) en ook de Jan van Gooyenhof vraagt om een herinrichting met een parkeerzone. Aan de Pieter Breughelstraat ter hoogte van de kerk volstaat een eenzijdig parkeerverbod. Alle maatregelen opgeteld komen op een kostprijs van bijna een ton. Een bredere inrit en klappaal bieden een oplossing op de Louisa Annahof. De zondagse parkeerproblemen rond sportpark De Abdijhof verminderen als bezoekers beter gebruik maken van het parkeerterrein aan de Waterstraat. In overleg met bewoners van de Buisjesstraat, Thijssenstraat en De Nagraaf hoopt de gemeente de (fout)parkeerproblemen hier op te lossen. Instelling van een parkeerverbod is het alternatief.

De kleine aanpassingen kosten opgeteld 21.500 euro. De Commissie Ruimte spreekt er 28 november over.