Gemeente Breda

Diversiteitsbeleid Breda op koers

Breda ligt goed op koers met haar diversiteitsbeleid. Een groot aantal activiteiten is in gang gezet en er zijn goede resultaten geboekt. Dat blijkt uit het voortgangsverslag dat het college van B en W heeft vastgesteld.

De gemeente wil dat alle Bredanaars vanuit een gelijke startsituatie en op eigen kracht kunnen meedoen aan alle terreinen van het leven. Daarom worden activiteiten die moeten leiden tot een duurzame en structurele verandering georganiseerd en gestimuleerd. Ook onderscheidt Breda zich met haar actieve benadering van vrouwen uit etnische minderheden.

Enkele voorbeelden
Op dit moment lopen er ongeveer 40 activiteiten en projecten. Zo verscheen eerder dit jaar de CD-Rom Kleurrijk Talent', met daarop de CV's van 20 vrouwen uit etnische minderheden. Een kwart van hen heeft inmiddels werk gevonden. Het lokale P(articipatie)team richt zich eveneens op vrouwen uit etnische minderheden, maar dan op participatie in brede zin. De afgelopen periode zijn huiskamergesprekken en enquêtes gehouden, waarvan de resultaten binnenkort worden gepresenteerd. Afgelopen zomer zijn ongeveer 400 inwoners van Breda vanuit verschillende etnische achtergronden bij elkaar aan tafel aangeschoven, verspreid door de hele stad: Zomerkleuren. Dat heeft bovendien geleid tot weer nieuwe initiatieven en contacten. Verder gaan binnenkort woonateliers' in Geeren-zuid van start, waarin bewoners, woningcorporaties en gemeente samen ideeën ontwikkelen voor multicultureel wonen. Ervaring leert namelijk dat mensen uit etnische minderheden onvoldoende worden bereikt op de gebruikelijke manieren, zoals inspraakbijeenkomsten.

Meetbaarheid
Eind 2004 zijn enkele doelen vastgelegd ter verbetering van het gemeentelijke diversiteitsbeleid. Eén daarvan is het vergroten van de meetbaarheid van de resultaten. Er is een monitor ontwikkeld en een 0-meting uitgevoerd. In 2006 moet uit de volgende meting blijken in hoeverre Breda nog steeds op koers ligt en welke effecten de verschillende activiteiten hebben gehad. Een ander belangrijk doel is ervoor te zorgen dat de diversiteit ook doorwerkt in andere gemeentelijke beleidsterreinen. Zoals economie (bijvoorbeeld aandacht voor allochtoon ondernemerschap), groenbeleid (bijvoorbeeld het meenemen van wensen vanuit andere culturen) en cultuur (meer diversiteit in het aanbod). De komende maanden wordt dat verder in gang gezet met themabijeenkomsten binnen de gemeentelijke organisatie.

Breda, 16 november 2005

Te downloaden:

* voortgangsverslag diversiteitsbeleid