Gemeente Breda

Extra geld voor maatschappelijke opvang

Het college van B en W stelt 300.000 extra beschikbaar voor het stimuleren van de uitstroom uit de maatschappelijke- en vrouwenopvang.

Stagnatie van de uitstroom is een landelijk probleem, dat zich ook in Breda voordoet. Midden 2004 hebben de gemeente, de Bredase woningcorporaties en vijf hulpverleningsorganisaties de handen ineen geslagen om dit probleem de baas te worden. Verschillende initiatieven zijn al in gang gezet.

De inspanningen in Breda passen in het landelijke project Geef opvang de ruimte', vooral gericht op het maken van betere afspraken over woningtoewijzing en procedures. Ook is het de bedoeling om kleinschalige woonvoorzieningen te realiseren met een bijpassende begeleiding voor de dak- en thuislozen. Breda doet al vanaf het begin mee met het project. De bereidheid tot samenwerking bij de betrokken partijen is groot.

Extra stimulans
Het extra geld is onder meer bedoeld voor het dekken van eenmalige kosten voor nieuwe wooninitiatieven. Eén van die ideeën is gericht op jongeren die na een gevangenschap terugkeren in Breda, en voor wie nu geen opvang of nazorg beschikbaar is. Ook wordt onderzocht of opvang mogelijk is voor gezinnen die door problemen op straat komen te staan en tijdelijk onderdak nodig hebben (short-stay facilities').

Lopende activiteiten
Sinds 2004 zijn overigens al verschillende resultaten geboekt. Zo zijn er samenwerkingsovereenkomsten gesloten tussen woningcorporaties en hulpverleningsorganisaties. Daarnaast zijn drie projecten in voorbereiding en deels al van de grond gekomen. Op kamers plus' maakt het mogelijk dat zwerfjongeren samenwonen met studenten, die daarvoor studiepunten krijgen toegekend; afgelopen zomer zijn de eerste woningen in gebruik genomen. Verder is een project gestart voor begeleiding van tienermoeders buíten de muren van vrouwenopvangcentrum Valkenhorst, waardoor meer ruimte ontstaat voor ontplooiing en zelfstandigheid. En tenslotte wordt een sociaal pension' voorbereid voor de cliënten van 't IJ (dag- en nachtopvang voor daklozen).

Breda, 16 november 2005