Gemeente Eindhoven

16 november 2005

Collegebesluiten

Gemeentelijke bijdrage Kenniswijkproject 'Januskop'

Het College B&W heeft besloten een financiële bijdrage leveren aan het project âJanuskopâ van de Stichting Groendomein Wasven. 'Januskop' slaat een brug tussen natuur en technologie en draagt bij aan de duurzame ontwikkeling van het Wasven. Het project betreft de ontwikkeling van een breedbandtoepassing met twee insteken: Wasven Online (het Wasven op Internet) en Wasven Interactief (het Internet in het Wasven). 'Januskop' is mede ontwikkeld om gebruik te maken van het glasvezelnetwerk door Ons Net in Tongelre, in combinatie met de mogelijkheid om bij het Rijk subsidie aan te vragen voor de Kenniswijkregeling voor kleine diensten. Overigens is de bijdrage van de gemeente wel gekoppeld aan de toekenning van deze Kenniswijksubsidie.

Ruimtelijke Visie Eindhoven 2030

Eindhoven heeft het vermogen om uit te groeien tot brandpunt van Brainport Zuidoost Brabant, resp. de toptechnologieregio Zuidoost Nederland. Zelfanalyse wijst uit dat kennisontwikkeling diep verankerd zit in de mensen en de regionale cultuur. Het bestaan van twee werelden ligt daaraan ten grondslag. Eindhoven manifesteert zich als een economische knoop in grensoverschrijdende netwerken en als herkenbaar thuis voor haar inwoners. De interactie tussen beide werelden schept een ambiance waarin mensen en kennis goed kunnen gedijen.
Eindhoven kiest er voor om deze eigenschap te verstevigen. Voor 2030 wil Eindhoven het beste van twee werelden. De Ruimtelijke Visie plaatst beide werelden in een model voor een duurzame en evenwichtige stadsontwikkeling. Het model combineert sociaal-culturele en economische ontwikkelingen met de versterking van typische ruimtelijke kwaliteiten van water, groen, cultuurhistorie en het vervoersnetwerk. Een zorgvuldige interactie tussen nieuwe ontwikelingen en bestaande kwaliteiten moet er voor zorgen dat Brainport duurzaam in Eindhoven wordt verankerd.

Definitief ontwerp project Vonderkwartier fase 4

B&W heeft besloten het definitieve ontwerp voor 'Vonderkwartier fase 4' vast te stellen. Dit project betreft de laatste fase van het bestrijden van grondwateroverlast in de wijk Vonderkwartier en de aanleg van een deel van de 'nieuwe Gender'. Na overleg met bewoners in maart van dit jaar is besloten de nieuwe Gender door de Fredrika van Pruisenweg ondergronds aan te leggen. Hiermee is ruim 1,4 miljoen euro gemoeid.

Haalbaarheidsstudie Klokgebouw Strijp S

De gemeente Eindhoven en woningcorporatie Trudo hebben samen een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor het Klokgebouw. De gedachte hierbij was dat het Klokgebouw zou moeten functioneren als 'kwartiermaker' voor de creatieve stad die Strijp S moet worden. Het college heeft vandaag ingestemd met het functionele concept zoals het beschreven is in het haalbaarheidsonderzoek en de inzet van gemeentelijke ontwikkelmogelijkheden binnen Strijp S voor het realiseren van de gewenste levendigheid in het gebied. Het college wil het Klokgebouw per 1 januari 2006 aankopen tegen een marktconforme prijs en wil Trudo als eerste aanzoeken voor het beheer van het gebouw. Verder wordt een Taskforce ingesteld waarin verschillende diensten van de gemeente zijn vertegenwoordigd. Deze moet de tijdelijke verhuur en de benodigde vergunningen regelen. Voor de realisatie van de plannen met het Klokgebouw start de gemeente een art.19 procedure. Voor Pop-Ei loopt die procedure overigens al. Het college wil bij de invulling van het Klokgebouw (en omgeving) de nieuwe gemeentelijke evenementenbenadering toepassen. Dat betekent dat gemeente evenementenorganisatoren actief wil ondersteunen bij het nemen van alle benodigde maatregelen, bijvoorbeeld als het gaat om (brand)veiligheid.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2005 Gemeente Eindhoven