Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

16-11-2005
Openbaar vervoer door Arriva

Hieronder treft u de tekst aan van een persbericht zoals dat door vervoersmaatschappij Arriva aan ons is aangeboden:

Openbaar vervoer Edam-Volendam fors verbeterd
Vanaf zondag 11 december verzorgt Arriva het openbaar vervoer binnen de regio Waterland en van Waterland naar Amsterdam. Vanaf die dag geldt ook de nieuwe dienstregeling. Meest opvallend hierin is de forse uitbreiding van het aantal reismogelijkheden. De belangrijkste wijzigingen per lijn zijn voorzover relevant voor de gemeente Edam-Volendam hieronder op een rij gezet.
Voor de volledige dienstregeling verwijzen wij u naar onze website: www.arriva.nl. Onder het tabblad openbaar vervoer kan de dienstregeling per lijn worden bekeken.
Via www.9292ov.nl en 0900-9292 (70cpm) worden alle soorten reisinformatie verstrekt. Arriva informeert reizigers verder onder meer door een folder met de belangrijkste wijzigingen uit te delen op knooppunten in Waterland, via haar website en door telefonisch, per e-mail of brief gestelde vragen van reizigers te beantwoorden.

De belangrijkste wijzigingen per lijn:

Lijn 110 Edam - Volendam-Oost - Amsterdam CS:
Lijn 110 blijft grotendeels ongewijzigd en wordt aangevuld door lijn 116. Lijn 110 rijdt altijd twee maal per uur. Bij het busstation in Edam rijden de ritten van 110 verder als lijn 113 naar Purmerend. In Edam/Volendam is de route van lijn 110 als volgt: Zeddeweg-Heideweg-Leendert
Spaanderlaan-Saturnusstraat-Herculeslaan-Populierenlaan-Zeestraat-Juli anaweg-Mgr. C. Veermanlaan-Schoklanderstraat-Harlingenlaan-Dijkgraaf de
Ruiterlaan-Broekgouwstraat-Keetzijde-Broekgouwstraat-Zuidpolderlaan-Di jkgraaf Poschlaan-Singelweg-Edam Busstation.
Lijn 113 Purmerend (Tramplein) - Edam:
Op deze lijn worden veel meer ritten gereden, vooral in de avond en in het weekend. De lijn blijft gekoppeld aan lijn 110 naar Volendam, waardoor ook Volendam een doorgaande verbinding met Purmerend houdt. In Purmerend wordt de route gewijzigd waardoor meer haltes met het centrum worden verbonden.
De nieuwe route wordt:
Tramplein-Gouw-Nieuwstraat-Purmersteenweg-Wielingenstraat-Beatrixplein
-Weteringstraat-Gorslaan-Waterlandlaan-Landstrekenweg-Salland-Grevelin genmeer-Meerland-Verzetslaan-Grotenhuysweg-(via halte Korenstraat)-Edisonweg-Schakelweg-Netwerk-Magneet-N244.

Lijn 112 Edam - Volendam-West - Amsterdam CS:
Lijn 112 rijdt tussen Volendam en Amsterdam CS non stop. In Volendam wordt min of meer de huidige route van lijn 116 gereden. Lijn 112 rijdt echter niet via Keetzijde, maar rechtstreeks naar het busstation in Edam. Lijn 116 rijdt op werkdagen en zaterdag overdag twee maal per uur.
In Edam/Volendam is de route van lijn 112 als volgt: Zeddeweg-Heideweg-Leendert Spaanderlaan-Christiaan van Abkoudestraat- Dijkgraaf Poschlaan-Singelweg-Edam Busstation.
Lijn 116 Edam - Volendam-Oost - Amsterdam CS:
Lijn 116 rijdt non-stop tussen Volendam en Amsterdam en vervangt min of meer de huidige lijn 112. Lijn 116 rijdt op werkdagen en zaterdag overdag twee maal per uur. De lijnen 110 en 116 rijden dan samen minimaal een kwartierdienst. Deze lijn rijdt nu nog een paar spitsritten via het dorpje Katwoude. Straks niet meer. In Edam/Volendam is de route van lijn 116 als volgt: Zeddeweg-Kathammerzeedijk-Julianaweg-Mgr. C.
Veermanlaan-Schoklanderstraat-Harlingenlaan-Dijkgraaf de Ruiterlaan-Broekgouwstraat-Keetzijde-Broekgouwstraat-Zuidpolderlaan-Di jkgraaf Poschlaan-Singelweg-Edam Busstation.
Lijn 118 Edam - Volendam-West - Amsterdam CS:
Lijn 118 is een geheel nieuwe lijn. Deze lijn rijdt via Amsterdam-Noord en stopt ook bij alle tussengelegen haltes. De lijnen 112 en 118 bieden samen een kwartierdienst vooral voor Volendam-West. Dat is tenminste een verdubbeling van de reismogelijkheden. In Edam/Volendam is de route van lijn 118 als volgt: Zeddeweg-Kathammerzeedijk-Zeestraat-Populierenlaan-Herculeslaan-Saturn usstraat-Leendert Spaanderlaan-Christiaan van Abkoudestraat- Dijkgraaf Poschlaan-Singelweg-Edam Busstation.

Lijn 114 Hoorn - Edam - Amsterdam CS:
Lijn 114 is grotendeels ongewijzigd. Deze lijn rijdt in Hoorn niet verder dan het NS station. Voor wie verderop in Hoorn moet zijn, is er een goede aansluiting op de stadsdiensten.
Lijn 117 Hoorn - Edam - Amsterdam CS:
Lijn 117 blijft de spitslijn die tussen Edam en Amsterdam non-stop rijdt. De lijn is grotendeels ongewijzigd.

###

Nachtlijnen
Lijn 210 Amsterdam CS - Edam via Monnickendam
De route is ongewijzigd. Op vrijdag- en zaterdagnacht is er een forse uitbreiding van het aantal reisopties.

Lijn 213 Volendam centrum - Purmerend
Deze bus houdt Arriva in stand, grotendeels zoals deze nu wordt gereden.

Lijn 217 Amsterdam CS - Hoorn NS via Edam
De route is ongewijzigd. Op vrijdag- en zaterdagnacht is er een forse uitbreiding van het aantal reisopties.

###

Qliners
Lijn 373 Edam-Volendam - Amsterdam-West
De bus gaat in de ochtendspits dezelfde route rijden door Monnickendam als in de middagspits. Verder kent lijn 373 geen wijzigingen.

Lijn 378 Edam-Volendam - Amsterdam-Zuidoost
De bus gaat in de ochtendspits dezelfde route rijden door Monnickendam als in de middagspits. Verder zijn er geen wijzigingen op lijn 378.

Lijn 379 Hoorn - Amsterdam-Zuidoost
Deze lijn wordt uitgebreid met een vertrekmogelijkheid tussen de middag. De route in Hoorn wijzigt: lijn 379 rijdt van/tot Hoorn NS. Daar wordt goede aansluiting geboden op de stadsdiensten naar Risdam en Kersenboogerd.

###

Scholierenlijnen
Scholierenlijn 610
De ochtendrit van lijn 110 van Monnickendam naar het Don Bosco College in Volendam wordt uitgevoerd als lijn 610.

Scholierenlijnen 611 en 614
De huidige scholierenlijnen naar Amsterdam-Noord (lijn 611) en Hoorn (lijn 614) blijven grotendeels ongewijzigd. Alle middagritten van lijn 614 rijden door tot Monnickendam.