Gemeente Ermelo


HANDBOEK LEERPLICHT

Handboek leerplicht en RMC voor scholen in gemeenten van Regio Noord-Veluwe en in gemeente Zeewolde beschikbaar.

Wethouder Van Ledden, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Welzijn van Regio Noord-Veluwe heeft op 9 november jl. aan Mevrouw Compagner, coördinator van de Stichting Leerlingenzorg en vertegenwoordiger van de samenwerkende scholen het handboek Leerplicht en RMC overhandigd. De komende maanden ontvangen alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs in de gemeenten van Regio Noord-Veluwe en in de gemeente Zeewolde een handboek leerplicht. Ook ROC Landstede krijgt een handboek. In het handboek staan de taken van de scholen en de uitwisseling met de gemeenten beschreven. Middels het handboek is het voor de scholen en de gemeenten duidelijker wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Terugdringen schoolverzuim belangrijk
Een goed samenspel tussen de scholen en de leerplichtambtenaar is van belang voor de duidelijkheid over de handhaving van de leerplichtwet. Het is belangrijk dat de scholen op tijd ongeoorloofd verzuim en de in- en uitschrijvingen van leerlingen doorgeven aan de gemeente. De gemeenten moeten een goede administratie hebben om te zien of alle leerplichtige leerlingen op school zitten. Verder is het belangrijk dat er korte lijnen zijn tussen de school en de leerplichtambtenaar. Als er (vermoedelijk) ongeoorloofd verzuim is, is dat vaak een teken dat het met een kind niet goed gaat. De leerplichtambtenaar kan vanuit zijn/haar invalshoek een bijdrage leveren om de situatie te verbeteren. Hierdoor kan de aanpak van schoolverzuim verbeteren. Terugdringen van schoolverzuim is belangrijk. Spijbelen is vaak een signaal dat er meer aan de hand is en kan daarnaast leiden tot het op jonge leeftijd verlaten van het onderwijs zonder diploma.

De gemeenten zijn verplicht ook te controleren of jongeren een startkwalificatie hebben. Als iemand niet meer leerplichtig is en van school is gegaan, maar geen opleiding op MBO-niveau heeft, wordt hij/zij benaderd om opnieuw onderwijs te volgen, in combinatie met werken. Voor de controle van niet-leerplichtigen werken de gemeenten samen in de Regionaal Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten. De RMC is gevestigd bij Regio Noord-Veluwe in Harderwijk.