FNV

Stakers dochter Gamma Holding in USA zoeken solidariteit

Stakers bij National Wire Fabric uit de Amerikaanse deelstaat Arkansas, een dochter van de Nederlandse textielonderneming Gamma Holding in Helmond, zijn in Nederland om steun te zoeken in hun conflict.
De staking van 56 werknemers, lid van de vakbond United Steel Workers, is al sinds 23 juli gaande. De actie begon als een cao-conflict, maar is verdiept omdat de werkgever weigert de stakers op de werkvloer terug te laten keren.

Tijdens de staking nam het bedrijf 26 onervaren krachten aan die een deel van het werk overnamen. Ondertussen leidden de onderhandelingen bijna tot een cao. Toen bleek echter dat de directie weigert de vervangers te ontslaan om de stakers terug te laten keren. De stakers kunnen alleen terugkeren als er weer vacatures zijn. United Steel Workers verdenkt de werkgever ervan de vakbond op deze manier uit het bedrijf te willen stoten.

Daarover doet en aantal klagers nu zijn beklag bij het hoofdkantoor van het textielconcern Gamma Holding. In 2001 nam de beursgenoteerde onderneming met 9300 werknemers in 35 landen National Wire Fabric over.

FNV Bondgenoten steunt de stakers en begeleidt ze bij hun bezoek aan Nederland. Een gesprek met de raad van bestuur leverde dinsdag niets op. De top zei minimale bemoeienis met het bedrijf in Amerika te hebben.

FNV Bondgenoten vindt dit onaanvaardbaar, want het hoofdkantoor heeft altijd de eindverantwoordelijkheid, ook in deze zaak. "In Nederland zou zoiets nooit kunnen gebeuren. Het is dan ook uitermate vreemd dat de raad van bestuur zich zo opstelt", zegt Henk Walravens die de stakers namens FNV Bondgenoten in Nederland begeleidt.

De stakers hopen nu solidariteit te krijgen van hun collega's bij de vestigingen van Gamma Holding in Nederland. FNV Bondgenoten gaat daarom vanaf morgen het personeel in Nederland inlichten over de gebeurtenissen in Amerika. Eerst wordt de vestiging in Helmond van Vlisco bezocht. Werknemers daar krijgen stickers aangeboden die ze op hun overall kunnen plakken als steunbetuiging.