Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801
2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44
2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
AV/CAM/2005/91477

Onderwerp Datum
Uitspraak rechter VIA-CAO 16 november 2005

In mijn brief van 13 september 2005 (Tweede Kamer, 2004/2005, 29 800 XV, nr.89) heb ik u geïnformeerd over de afwijzing van het verzoek van de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) en de Landelijke Bedrijfsorganisatie Verkeer (LBV) tot dispensatie van de CAO Arbeidsbemiddeling Buitenlandse Werknemers van de algemeenverbindendverklaring van de CAO Uitzendkrachten.

De partijen bij de CAO Arbeidsbemiddeling Buitenlandse Werknemers hebben op 13 september
2005 bezwaar gemaakt tegen afwijzing van hun verzoek tot dispensatie. Tevens hebben zij op 16 september 2005 de voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht van de Rechtbank Breda verzocht om een voorlopige voorziening te treffen. Die voorlopige voorziening betrof het verzoek om de dispensatiebeschikking te schorsen en de CAO Arbeidsbemiddeling Buitenlandse Werknemers voorlopig te dispenseren van de algemeen verbindend verklaarde CAO Uitzendkrachten.

Tijdens een algemeen overleg over fraudebestrijding in de uitzendbranche (d.d. 13 oktober jl.) is door de staatssecretaris van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toegezegd de Tweede Kamer te informeren over de uitkomst van de behandeling van het verzoek tot een voorlopige voorziening.

Het verzoek om voorlopige voorziening is door de voorzieningenrechter te Breda behandeld ter zitting van 13 oktober 2005. Op 4 november 2005 heeft de voorzieningenrechter uitspraak gedaan, waarbij hij het verzoek om een voorlopige voorziening heeft afgewezen. De rechter heeft geoordeeld dat met de werkingssfeerbepaling in de CAO Arbeidsbemiddeling Buitenlandse Werknemers ongeoorloofd onderscheid wordt gemaakt naar nationaliteit. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk. De beslissing van de voorzieningenrechter is gepubliceerd op www.rechtspraak.nl, onder nummer 05/3329 BESLU VV.


2

Momenteel wordt het door de VIA en de LBV bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingediende bezwaar tegen de afwijzing van het verzoek tot dispensatie behandeld. Deze behandeling zal nog enige tijd vergen. De VIA en de LBV kunnen, indien de beslissing op bezwaar niet aan hun bezwaren tegemoet komt, tegen deze beslissing beroep instellen bij de rechtbank.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)