Politie Midden- en West Brabant

Illegaal werkende vreemdelingen aangetroffen

TILBURG, 16 november 2005

De Vreemdelingenpolitie heeft in de ochtend van woensdag 16 november in samenwerking met de arbeidsinspectie en de bedrijfsvereniging UWV een bedrijfscontrole gehouden op het industrieterrein Moerdijk. Bij een distributiecentrum zijn daarbij in totaal 8 vreemdelingen aangetroffen waarvan de papieren niet in orde waren of ontbraken. Twee van hen, Brazilianen van 19 en 24 jaar, waren illegaal in Nederland en waren in het bezit van een vals Portugees identiteitsbewijs. De zes anderen betroffen Poolse mannen van 25 (4) en 40 jaar(2). Zij werkten er zonder dat de werkgever voor hen een tewerkstellingsvergunning had aangevraagd. Het bedrijf kan rekenen op een boete van de Arbeidsinspectie à 8000 euro per overtreding. Ook een uitzendbureau waarvoor de twee Brazilianen werkten, krijgt een dergelijke boete.

De controle van vandaag betrof een hercontrole. In juni van dit jaar is al eerder gecontroleerd en toen trof de Vreemdelingenpolitie er 24 illegaal werkende vreemdelingen aan. Omdat er aanwijzingen waren dat ook nu weer vreemdelingen niet legaal aan het werk waren, was de tijd rijp voor een nieuwe controle. Om dat snel te kunnen doen gingen de controleurs van de verschillende disciplines met 45 man sterk aan de slag.
In het bedrijf troffen zij 30 werknemers aan. Van het overgrote deel waren de papieren in orde.

De twee Brazilianen legitimeerden zich met een Portugees identiteitsbewijs waarbij een specialist van de politie al snel ontdekte dat die vals waren. Bovendien gaf een van de Brazilianen zich uit voor een 25-jarige Portugees en legitimeerde zich ook als zodanig. De twee zijn voor nader onderzoek ingesloten en zullen zo spoedig mogelijk uit Nederland worden verwijderd.
De 6 Polen hadden wel geldige identiteitspapieren en mogen in Nederland zijn, maar ze mogen niet zonder vergunning werken.

Auteur: Jan Clarijs