Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Rijk

Minister Remkes teleurgesteld over verloop CAO-overleg Rijk

16 november 2005

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft met teleurstelling kennis genomen van het afwijzen door de bonden van zijn bod voor de CAO Rijk. Dit bod houdt het volgende in voor de drie belangrijkste onderwerpen.

Salarisontwikkeling/looptijd

Bij een looptijd van 1 januari 2005 tot 1 januari 2007 worden de salarissen van de ambtenaren in de sector Rijk medio 2005 structureel met 1% verhoogd en ergens in de tweede helft van 2006 eveneens met 1%. Bij een verlenging van de looptijd tot in 2007 kan dit bod met enkele tienden van procenten worden verhoogd

Nieuw stelsel van ziektekostenverzekeringen

De tegemoetkoming in de ziektekosten voor de maanden oktober tot en met december 2005 wordt vervroegd uitbetaald in december 2005. In verband met de inkomenseffecten van de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel per 1 januari 2006 en het wegvallen van de huidige ziektekostentegemoetkoming is 0,8% arbeidsvoorwaardenruimte beschikbaar. Op jaarbasis komt dit overeen met EUR 360 bruto. Voorts stelt de minister voor in onderling overleg met de bonden de mogelijkheden te bezien voor een collectief contract voor de (aanvullende) ziektekostenverzekering met ingang van 1 januari 2007.

Uitkeringsregeling substantieel bezwarende functies (functioneel leeftijdsontslag)

Voor werknemers op substantieel bezwarende functies wordt - in lijn met de maatschappelijke ontwikkeling - een verhoging van de uittredeleeftijd voorgesteld. Voor werknemers die op 1 januari 2006 de leeftijd van 56 jaar nog niet hebben bereikt, wordt het percentage eindloon van 80% bij uittreding op 60-jarige leeftijd teruggebracht tot 70%. Voor werknemers van 56 jaar en ouder schuift de uittredeleeftijd met ingang van 1 april 2006 met 2 of 3 maanden op.

Met het bovengenoemde bod wordt volgens de minister voor elk onderwerp op redelijke en passende wijze aangesloten op de recente ontwikkelingen in de relevante omgeving. Daarmee bedoelt hij recent afgesloten overheidscao's, bovensectorale afspraken in de Pensioenkamer en de voor alle werknemers in Nederland optredende veranderingen per 1 januari 2006 in verband met het nieuwe zorgverzekeringsstelsel en de wetgeving inzake Vervroegd Pensioen en Levensloop.