Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 16

NOVEMBER 2005

60 jaar UNESCO: Vlaanderen bouwt UNESCO-commissie verder uit

Vandaag precies 60 jaar geleden kwamen de leiders van 37 landen in Londen bijeen voor de oprichting van de UNESCO. UNESCO's missie, 'het bevorderen van vrede en de veiligheid in de wereld door het stimuleren van internationale samenwerking op het vlak van onderwijs, natuurwetenschappen, sociale en menswetenschappen, cultuur, communicatie en informatie', heeft vandaag, zes decennia later, nog steeds niet aan belang ingeboet. Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert BOURGEOIS maakt bekend dat hij de Vlaamse UNESCO-commissie nog verder wil versterken. Volgend jaar wordt ze alvast uitgebreid met een voltijdse secretaris.

Vlaanderen onderschrijft expliciet de doelstellingen van de UNESCO. "Baskenland en Vlaanderen zijn de enige deelstaten die een rechtstreekse
samenwerkingsovereenkomst hebben met deze VN- organisatie," aldus minister Bourgeois. Sedert het Sint- Michielsakkoord van 1993 is Vlaanderen bevoegd voor het buitenlands beleid voor alle materies waarvoor het ook op binnenlands bevoegd is. "Gezien de UNESCO zich toespitst op onderwijs, wetenschap en cultuur, is ze één van de prioritaire internationale partners van Vlaanderen," stelt Bourgeois.

Op 6 maart 1998 ondertekenden Vlaanderen en UNESCO hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. In 2004 werd de Vlaamse UNESCO-commissie opgericht als aanspreekpunt voor de UNESCO met betrekking tot de ontwikkeling van haar programma's. De Vlaamse bevolking kan er terecht voor informatie over het werk van de organisatie. Daarnaast verleent de commissie adviezen aan de Vlaamse regering. De commissie bestaat uit een brede vertegenwoordiging van de Vlaamse expertise op het vlak van cultuur, onderwijs en wetenschappen.

"Door dit rechtstreekse samenwerkingsverband neemt Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid op het vlak van structurele internationale solidariteit. Jaarlijks besteden we via twee speciale Trustfondsen ongeveer 1,75 miljoen euro aan UNESCO-projecten," zegt Bourgeois. "Anderzijds betekent deze samenwerking met UNESCO ook een belangrijke erkenning van Vlaanderen als volwaardige internationale gesprekspartner. UNESCO Directeur-Generaal Matsu-ura, zowat de Kofi Annan van de UNESCO, was dit voorjaar nog vol lof over de samenwerking met Vlaanderen. Zijn erkenning van het internationale belang van Vlaanderen doet deugd en past volledig in mijn beleidsdoelstelling om Vlaanderen op de wereldkaart te zetten."

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be