Groen!

Brussel, 16 november 2005

Gaswinter is kennelijk langer dan elektriciteitswinter

Groen! wil opschorting afsluitingen van elektriciteit en gas tot 1 april 2006

Mieke Vogels Vlaams energieminister Kris Peeters (CD&V) spreekt met de netbeheerders over het stopzetten van afsluitingen van gas en elektriciteit. Dat antwoordde de minister in het Vlaams parlement op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!). Mieke Vogels wil dat het afsluiten van gas en elektriciteit wordt stopgezet tot april volgend jaar. Momenteel wordt bij honderden gezinnen gas en/of elektriciteit afgesloten. "De stijgende energieprijzen worden ondraaglijk voor honderden gezinnen. Hen in de kou zetten nu de winter voor de deur staat, is onmenselijk," zo stelt Mieke Vogels die volgende week in het Vlaamse parlement een resolutie voorlegt waarin de opschorting van de afsluiting van gas en elektriciteit tot 1 april 2006 wordt gevraagd. Mieke Vogels wil eveneens dat de energieminister een einde maakt aan het verschil tussen de "gaswinter" en de "elektriciteitswinter". "Blijkbaar bestaat er een "gaswinter" die loopt van 1 december tot 1 maart en een "elektriciteitswinter" die maar twee maanden duurt namelijk van 15 december tot 15 februari," weet Mieke Vogels. "De duur van deze "winters" wordt blijkbaar vastgelegd door de Vlaamse energieminister; niet door de weerman of weervrouw."

De energiefactuur wordt door de stijgende energieprijzen voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Een decreet van 20 december 1996 garandeert het recht op minimumlevering van elektriciteit, gas en water. Deze minimumlevering mag alleen onderbroken worden in geval van gevaar voor de veiligheid, fraude of kennelijke onwil. Kennelijke onwil is in uitvoeringsbesluiten en omzendbrieven duidelijk omschreven, namelijk iemand die wel kan maar niet wil betalen. Momenteel worden maandelijks honderden beslissingen tot afsluiting genomen zonder dat er een degelijk onderzoek naar de "kennelijke onwil" gebeurde. Dit is zeker met de winter voor de deur onaanvaardbaar. Door de snelle liberalisering van de energiemarkt hebben sociale leveranciers en OCMW onvoldoende tijd en middelen om de "kennelijke onwil" van de wanbetaler te bewijzen. Dikwijls wordt besloten dat er van "kennelijke onwil" sprake is wanneer iemand niet reageert op brieven en oproepen. Dat deze interpretatie niet strookt met de wet die de minimumlevering garandeert en dat waarschijnlijk in een aantal gevallen tot afsluiting leidt van gezinnen die hun factuur wel willen maar niet kunnen betalen werd deze week nog bewezen in de commissie energiearmoede, een commissie binnen het Vlaams parlement. Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!) wil dan ook dat de energieminister het afsluiten van gas en elektriciteit tijdens de duur van de winter verbiedt. Bovendien wil Mieke Vogels dat de minister komaf maakt met de verschillende tijdsduur van de "gaswinter" en de "elektriciteitswinter". In zijn antwoord liet de minister weten dat hij gesprekken voert met de netbeheerders hieromtrent. Mieke Vogels (Groen!) acht dit onvoldoende. "Net voor de winter besprekingen aangaan met de netbeheerders is te laat. De honderden gezinnen die dreigen deze winter in de kou en in het donker te moeten zitten, hebben niets aan gesprekken. Wij achten het niet meer dan menselijk dat er beslist wordt dat deze winter geen mensen in de kou komen te zitten."

Mieke Vogels (Groen!) zal dan ook volgende week in het Vlaamse parlement een resolutievoorstel laten stemmen waarin uitdrukkelijk wordt gevraagd de afsluitingen van gas en elektriciteit op te schorten tot 1 april 2006. "Het lijkt mij niet meer dan wenselijk - en menselijk - dat de energieminister zijn schouders zet onder een besluit dat bepaalt dat er deze winter geen gas en elektriciteit mag worden afgesloten."