Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (16/11/05)

OOSTERHOUT NB, 16 november 2005

Ontwikkelingen in onderzoek naar autobranden Waalwijk

WAALWIJK: De politie heeft op woensdagavond 15 november een nieuwe verdachte gearresteerd in het onderzoek naar de autobranden in Waalwijk. Het gaat om een 19-jarige man uit Waalwijk, die gaande het onderzoek in beeld is gekomen als verdachte. Op grond hiervan verleende de officier van Justitie toestemming om de man buiten heterdaad aan te houden.

Zondagmorgen 13 november pakte de politie al twee mannen op, waarvan vermoed werd dat ze iets met de recente autobranden te maken hadden. Het ging om een 19-jarige man uit Elshout en een 18-jarige man uit Waalwijk. Zij zijn woensdagavond 15 november na uitgebreid te zijn verhoord, weer in vrijheid gesteld.

Dinsdagavond 8 november werd brand gesticht in twee geparkeerde personenautos. De eerste brand vond plaats rond 22.40 uur op de Eerste Zeine. Daar ging een blauwe VW Polo in vlammen op. Diezelfde avond werd rond 23.15 uur brand gesticht in een groene Mazda 323 in de Frans von Suppestraat. Een politieagent kon deze beginnende brand op de achterbank van de auto blussen met een brandblusser.
Woensdagavond 9 november gingen opnieuw twee autos in de wijk in vlammen op. In de Richard Wagnerstraat werd omstreeks 20.10 uur een geparkeerde Opel Astra in brand gestoken. Een uur later brandde in de Gerard Mahlerstaat een bestelbus uit van het merk Fiat. De laatste autobrand vond plaats in de nacht van vrijdag 11 november op zaterdag 12 november. Aan het Max Regerpark werd een rode Suzuki Swift in brand gestoken. Door deze brand liepen drie naast de brandende auto geparkeerde autos ook ernstige brandschade op.

Mede naar aanleiding van deze branden gaat op heel korte termijn in Waalwijk het project SMS-Alert van start. De naburige gemeente Loon op Zand sluit eveneens bij dit project aan. Met het project SMS-Alert is de politie in staat deelnemers per sms-bericht te informeren over allerlei actuele zaken die met veiligheid in de wijk te maken hebben. De politie verstrekt via een sms-bericht informatie over bijvoorbeeld een zoekgeraakt kind of woninginbreker die in de buurt is gesignaleerd. Door de burgers erbij te betrekken hoopt de politie dat dit zal leiden tot bijvoorbeeld het snel terugvinden van het kind of de aanhouding van de bewuste inbreker.
Een gericht sms-bericht, gecombineerd met politie-inzet in de betreffende wijk levert vele extra ogen en oren op. De bewoners worden aangemoedigd de politie te bellen als ze iets zien dat verband heeft met de melding. Het is niet de bedoeling dat de wijkbewoners zelf actief de straat opgaan om straatrovers en inbrekers aan te houden. SMS-Alert is bovendien ook te gebruiken om bijvoorbeeld preventietips te verstrekken. Alle inwoners van Waalwijk en Loon op Zand ontvangen binnenkort een brief met daarin aanvullende informatie over het project.

Poging tot brandstichting

LOON OP ZAND: In de nacht van dinsdag 15 november op woensdag 16 november is geprobeerd brand te stichten bij een woning aan de Delphinus. Volgens de gedupeerde bewoner ligt de aanleiding mogelijk in een zakelijk geschil.
Rond 03.15 uur lag er vlak voor de voordeur een baksteen. Om de baksteen was een brandende lap gewikkeld. Vermoedelijk was er een brandbare vloeistof gebruikt om de brand te veroorzaken. Een buurman slaagde erin om het vuur gedeeltelijk te blussen met een emmer water. De gewaarschuwde brandweer doofde het vuur volledig. De schade bleef beperkt tot een kapotte voordeurruit. De politie heeft een aangifte van de bewoner van het pand opgenomen en stelt een nader onderzoek in.

Drie meisjes aangehouden op verdenking van winkeldiefstal

OOSTERHOUT: De politie hield dinsdag 15 november om 16.10 uur in een winkel in de Arendstraat drie meisjes aan op verdenking van winkeldiefstal. Het drietal, een 14-jarig meisje uit Oosterhout, een 13-jarig meisje uit Oosteind en een 13-jarig meisje uit Dongen, had geprobeerd een ketting ter waarde van EUR 10,- weg te nemen, maar werd betrapt door winkelpersoneel.
Tijdens verhoor op het politiebureau bekenden de meisjes dat zij al eerder winkeldiefstallen hadden gepleegd, onder andere bij een warenhuis en een drogisterij. Tegen het drietal is proces-verbaal opgemaakt. Daarna zijn ze overgedragen aan hun ouders. Bekeken wordt of de meisjes in aanmerking komen voor een straf via Bureau Halt.

Vrouw aangehouden op verdenking van rijden onder invloed

WAALWIJK: De politie heeft dinsdag 15 november rond 20.00 uur op het Max Regerpark een 37-jarige vrouw uit Waalwijk aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. De vrouw hing laveloos over het stuur van haar auto heen. Ze rook naar alcoholhoudende drank, had bloeddoorlopen ogen en kon amper op haar benen staan. Ook bleek de vrouw niet in staat een blaastest te volbrengen. Ze heeft de nacht in de cel doorgebracht en is woensdag 16 november na verhoor heengezonden. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in kantine camping

KAATSHEUVEL: Tussen dinsdag 15 november 23.00 uur en woensdag 16 november 09.15 uur is ingebroken in de kantine van een camping in de Van Haestrechtstraat. Er bleek een ruit te zijn ingeslagen om binnen te komen. In de kantine zijn vervolgens twee gokkasten opengebroken, maar deze automaten waren leeg. De inbreker of inbrekers verliet vervolgens de kantine zonder iets buit te maken.

Vrouw gewond na aanrijding

WAALWIJK: Woensdag 16 november omstreeks 12.15 uur vond op de kruising van de Van Wielesteinstraat en de Burgemeester van Heystlaan een aanrijding plaats tussen een automobiliste en een fietster. De automobiliste, een 31-jarige Waalwijkse, kwam uit de Van Wielesteinstraat en ging op de t-splitsing met de Burgemeester van Heystlaan linksaf. Vervolgens ging ze aan de linkerkant van de weg rijden om haar auto te kunnen parkeren. Daarbij zag ze de fietster, een 52-jarige vrouw uit Waalwijk, over het hoofd. De fietster kwam ten val en is ter plaatse door GGD-personeel onderzocht.

Automobilist rijdt fietser aan

RAAMSDONKSVEER: Woensdag 16 november omstreeks 10.20 uur heeft een 19-jarige man uit Almere op de Keizersdijk een fietser aangereden. De automobilist wilde tegen het verkeer in de Keizersdijk oprijden en zag daarbij de fietser, een 55-jarige man uit Geertruidenberg, over het hoofd. Die kwam ten val en is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Breda. De man liep gekneusde ribben en een snee in zijn voet op.

Auteur: Leonie van Ooijen